Het wordt in 2015 mogelijk voor Nederlandse webwinkels om een Europees keurmerk aan te vragen.

De Europese organisatie Ecommerce Europe gaat het keurmerk verstrekken, zei directeur Wijnand Jongen van de Nederlandse branchevereniging Thuiswinkel.org dinsdag, zo meldt Emerce.

Momenteel bestaat al het Nederlandse keurmerk Thuiswinkel Waarborg, dat wordt verstrekt door Thuiswinkel.org. Ruim 2100 webwinkels hebben zo'n certificaat.

Ecommerce Europe is een overkoepelende organisatie, wiens leden in meerdere landen actief zijn. Thuiswinkelorganisaties in vijftien Europese landen zijn verbonden aan Ecommerce Europe, al ontbreekt Engeland nog uit die lijst.

Fonds

Aan het Europese keurmerk wordt ook een waarborgfonds gekoppeld, dat moet zorgen voor financiële compensatie aan ontevreden klanten van webwinkels met het keurmerk. 

Het Europese keurmerk moet meer garanties bieden aan klanten die bij buitenlandse webwinkels producten kopen. Steeds meer webwinkels leveren ook over de grens of richten zich specifiek op de hele Europese markt.

Webwinkels kunnen in januari beginnen met de aanvraag van het keurmerk. Het is onduidelijk hoe lang het keuringsproces zal duren en wanneer de eerste certificaten daadwerkelijk worden verstrekt.