Twee derde van de ondernemers in het kleinbedrijf is niet internationaal actief.

Dat meldt het economisch bureau van ING donderdag op basis van een enquête.

Dat het product of de dienst niet geschikt is voor de buitenlandse markt, is de meest genoemde reden om geen zaken te doen over de grens. Dit geldt voor 55 procent van de respondenten.

Dan gaat het bijvoorbeeld om een lokale tandartsenpraktijk of een administratiekantoor dat in het buitenland met andere regels te maken zou krijgen.

Bijna een derde van de ondervraagden zegt gewoonweg geen internationale ambities te hebben. Verder is 9 procent te onbekend met de markt om in het buitenland zaken te doen.

Export

Een derde van de kleine ondernemers is dus wel in het buitenland actief. Export en import zijn de belangrijkste internationale activiteiten van deze ondernemingen.

Joint-ventures, eigen vestigingen of investeringen in het buitenland komen in het kleinbedrijf niet of nauwelijks voor.

Verder blijkt dat de meeste ondernemers dicht bij huis blijven. De belangrijkste handelspartners voor kleine ondernemers zijn bedrijven in Duitsland en België. Gevolgd door Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Vooral bedrijven in de land- en tuinbouw, elektronica en chemie kunnen in deze landen gaan groeien, verwacht ING.

Verder

Toch loont het volgens het economisch bureau om verder over de grens te kijken, omdat de economieën van landen zoals Polen, Tsjechië en Turkije waarschijnlijk harder zullen groeien dan die van West-Europese landen.

Met name ondernemers actief in de voedingssector, de chemiesector of de land- en tuinbouw, zouden daar volgens ING meer zaken kunnen doen.

Ondanks verbeteringen is het zakendoen in Centraal- en Oost-Europa toch nog lastiger dan in West-Europese landen.

Lange adem

"Voor het veroveren van de buitenlandse m arkt zijn diepe zakken, doorzettingsvermogen en een lange adem onontbeerlijk", zegt ING-directeur Marketing Zakelijk Ben van de Vrie.

Maar Van de Vrie benadrukt dat er "een wereld aan groeimogelijkheden" opengaat voor ondernemers die de stap naar het buitenland wagen. 

Voor het onderzoek zijn 778 kleine ondernemers gepeild. Bedrijven met meer dan vijftig werknemers, zzp'ers en eenmanszaken zijn buiten beschouwing gelaten.

'Mkb moet nadrukkelijker over de grens kijken' | Mkb investeert amper in buitenland