Vertrouwen ondernemers industrie afgenomen

Het vertrouwen van ondernemers in de industrie is verslechterd in augustus.

Dat maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag bekend.

De indicator van het producentenvertrouwen is met 1,2 punten gedaald naar 0. Dat betekent dat pessimisten en optimisten elkaar in evenwicht houden. 

Het producentenvertrouwen komt in augustus iets onder het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar uit. Dit ligt op 0,5. In januari 2008 werd een piek van 9,4 bereikt, ruim een jaar later de laagste waarde, -23,5.

Beweeg de cursor over de lijn om de index te zien. De gegevens zijn afkomstig van het CBS. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Het afgenomen producentenvertrouwen wordt vooral veroorzaakt door een verslechterd oordeel over de orderportefeuille. Daarnaast zijn ze negatiever over de productie in de komende drie maanden. Het oordeel over de voorraden gereed product is wel verbeterd.

De Nederlandse industrie exporteert vooral naar de omringende landen, waar de economie hapert. Zo krompen de Duitse en Italiaanse economie in het tweede kwartaal. In Frankrijk werd een nulgroei genoteerd, terwijl in België een minimale groei plaatsvond. Alleen de economie van het Verenigd Koninkrijk presteerde goed.

Ook het consumentenvertrouwen is afgenomen, zo bleek vorige week uit cijfers van  het statistiekbureau. Dit heeft volgens het CBS, net als het verslechterde productenvertrouwen, te maken met de gespannen internationale politieke situatie.

Lees meer over:

Flexkantoren

Flexkantoren
Lees deze tips voordat je overgaat op een flexibel kantoor 

DBA

DBA
Dit moeten zzp'ers weten over de vervanger van de VAR.

NUwerk

Tip de redactie