Bedrijven moeten er rekening mee houden dat de sancties tegen Rusland ook gelden voor financiële handelingen.

Daarvoor waarschuwt verladersorganisatie EVO woensdag. 

De sancties zijn namelijk niet alleen op goederen gericht. Er zijn ook strafmaatregelen die de financiële sector van Rusland moeten raken. De impact van de sancties op financieel gebied zouden volgens de organisatie soms onduidelijk zijn.

Deze sancties hebben mogelijk gevolgen voor de afgifte van bankgaranties en zogenoemde documentaire kredieten. Die worden gebruikt om de belangen van de verkoper en de koper te regelen.

Bij een documentair krediet is de bank van de importeur verplicht om onder bepaalde voorwaarden de verkopende exporteur uit te betalen. Zo weet een exporteur zeker dat hij zijn geld meteen of op termijn krijgt.

Vragen

EVO zegt dat ondernemers de sancties tegen Rusland respecteren, maar dat ze niet altijd precies weten welke specifieke gevolgen er zijn voor hun bedrijf. De organisatie kreeg sinds vorige week veel vragen van haar leden over de mogelijkheden van financiële handelingen.

De Europese Unie heeft een verbod ingesteld tegen financiële handelingen met de Russische Sberbank, VTB Bank, Gazprombank, Vnesheconombank (VEB), Rosselkhozbank en de Russian National Commercial Bank.

Nederlandse ondernemers mogen dus niet langer zakendoen met deze instellingen en daar ook geen bankgarantie aanvragen. Als ze dit wel doen, riskeren ze hoge boetes.

Amerikaanse sancties

Nederlandse bedrijven die Amerikaanse goederen of technologie aan Rusland leveren, moeten rekening houden met de Amerikaanse sancties tegen Rusland. Die zijn anders dan die van de EU.

Het negeren van die maatregelen, kan een notering op een zwarte lijst opleveren. Zo wordt de handel met de VS mogelijk geblokkeerd.

Overzicht sancties EU tegen Rusland | Overzicht sancties Rusland tegen EU | Grote bedrijven waarschuwen voor sancties