Meer ondernemers in het midden- en kleinbedrijf (mkb) denken dat hun omzet zal toenemen.

Dat blijkt uit de MKB Marktmonitor van uitzendbureau Unique en onderzoeksbureau TNO.

Bijna 60 procent van de ondervraagde mkb'ers verwacht dit jaar een omzetgroei. 

Vorig jaar verwachtte nog 51 procent een groei van de omzet in 2013. Uiteindelijk wist slechts 39 procent die groei vorig jaar ook daadwerkelijk te realiseren.

Tactieken

Om de omzet te laten groeien, gebruiken de ondernemers meerdere tactieken. De meest genoemde maatregel is de ontwikkeling van nieuwe producten en diensten (50 procent). Gevolgd door het aanboren van nieuwe markten (44 procent) en het aanpassen van werkprocessen (35 procent). 

De laatste aanpassing is nieuw in de top drie. Vorig jaar werd snijden in de kosten nog in de top drie genoemd. Dit jaar is kostenreductie naar de vijfde plek gezakt (27 procent). 

Medewerkers

Over het aannemen van personeel zijn de ondernemers wat terughoudender. Slechts een derde van hen verwacht dit jaar extra mensen aan te nemen. Een meerderheid van 58 procent denkt dit jaar evenveel mensen in dienst te houden. 

Verder blijkt dat ruim een op de vijf mkb'ers geen flexibele schil binnen zijn bedrijf heeft. Slechts 6 procent huurt meer dan de helft van zijn personeel in met een flexibel contract.

Voor het onderzoek zijn in het eerste kwartaal bijna zestienhonderd mkb'ers met bedrijven tot vijfhonderd medewerkers ondervraagd.