Bedrijven investeren weer meer. Dit jaar groeien de investeringen naar verwachting met 4,75 procent, terwijl vorig jaar nog een krimp van 6,2 procent werd opgetekend.

Dat blijkt uit de maandag gepubliceerde juniraming van het Centraal Planbureau (CPB). Tegenover de hogere investeringen van bedrijven staat echter een lagere consumptie van huishoudens en overheid.

Het CPB heeft zijn verwachting voor de investeringen van bedrijven in 2014 naar boven bijgesteld ten opzichte van de voorspellingen die het in maart deed, evenals die voor de uitvoer en invoer.

Volgens het CPB groeit de economie dit jaar met 0,75 procent, wat voornamelijk te danken is aan een groeiende export. Ook volgend jaar blijft de uitvoer de aanjager van de economie. Dan zal de economie naar verwachting met 1,25 procent groeien.

Hoewel de wereldhandel in het eerste kwartaal een tegenvallende groei liet zien, blijft de uitvoer "opvallend hard doorgroeien". Het planbureau vermoedt dat dit te danken is aan de goede prestaties van de Duitse economie.

Doordat bedrijven eerst de al aanwezige productiecapaciteit beter gaan benutten voordat ze nieuwe medewerkers aannemen, neemt pas in 2015 de werkgelegenheid weer toe.

Werkloosheid blijft hoog volgens CPB | 'Ongewijzigde groeicijfers positief'