De Europese interne markt kan pas worden voltooid als Europese lidstaten niet op de rem trappen. Dit stellen verladersorganisatie EVO en MKB-Nederland woensdag. 

De belangenorganisaties vrezen dat landen als Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk gezien de uitslag van de Europese verkiezingen hun eigen markt willen beschermen.

Voorzitter Michaël van Straalen van MKB-Nederland en EVO-directeur Machiel van der Kuijl deden hun uitspraken op het EVO-Jaarcongres op universiteit Nyenrode in Breukelen.

Levensbelang

''Voor ondernemers is de vrije interne markt van levensbelang'', stelde Van Straalen.

De MKB-voorman constateerde dat, hoewel in het Europees Parlement twee pro-Europese machtsblokken samen een 'bestendige meerderheid’ behaalden, in sommige lidstaten uitgesproken eurosceptische partijen de verkiezingen wonnen.

''Initiatieven om de Europese markt nog verder te liberaliseren, zullen daarom met de grootste omzichtigheid worden beoordeeld door de Europese Raad'', vreest hij.

Van der Kuijl onderstreepte dat lidstaten nog altijd minstens net zo belangrijk voor de Europese besluitvorming zijn als het parlement. ''Als we even niet oppassen, stagneren Europese ontwikkelingen door nationale belangen en belangetjes.''

Lapjesdeken

Bedrijven hebben baat bij het wegnemen van handelsbarrières, zoals de lapjesdeken van vergunningen en vergunningverleners, stelt Van der Kuijl. Een goed voorbeeld van zo'n lapjesdeken is volgens Van Straalen de ecocombi, een langere en zwaardere vrachtauto.

In de Europese Unie verschilt het maximaal toegestane gewicht en lengte van vrachtauto’s per land. Daarom mag de ecocombi de grenzen van Europese lidstaten niet over.

''In concepten van de Europese Commissie was een liberalisering voorzien. Inmiddels lijkt die van tafel, vooral door een lobby in landen als Oostenrijk en Duitsland om de eigen bedrijven te beschermen'', aldus Van Straalen.