Het is ongezond dat het midden- en kleinbedrijf grotendeels wordt gefinancierd door banken.

Dat zei minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) donderdag tijdens een bijeenkomst in Den Haag over mkb-beurs NPEX, een van de initiatieven om die afhankelijkheid te verminderen.

Banken zijn nog steeds voor tachtig procent verantwoordelijk voor de financiering van het mkb. Dat percentage moet omlaag, vindt Kamp. "Het mkb moet meer door de kapitaalmarkt worden gefinancierd en minder door banken", zei hij. Een streefpercentage wilde de bewindsman daarbij niet noemen.

Nu de economie de eerste tekenen van herstel vertoont en bedrijven meer willen investeren, moeten alternatieven voor bankfinanciering worden gestimuleerd vindt Kamp. Het ministerie verstrekt daarom onder meer een lening van een miljoen euro aan de beurs, die donderdag vijf jaar bestaat.

Strengere regels

Doordat banken aan strengere regels moeten voldoen dan voor de crisis, hebben veel mkb-bedrijven moeite om financiering via die weg rond te krijgen. "Het midden- en kleinbedrijf vertegenwoordigt zestig procent van de economie", zegt Kamp.

"Als de economie aantrekt, wordt het lastig als financiering door banken achterblijft." Tot nu toe is het probleem nog niet zo groot omdat er door de crisis weinig wordt geïnvesteerd, aldus de minister.

Niet happig

Banken zijn niet happig met het investeren in kleinere ondernemingen omdat zij over het algemeen verlies lijden op kleinschalige leningen. Door het grote aandeel van die bedrijven in de economie is het echter 'van algemeen belang' dat zij toegang hebben tot kapitaal omdat de sector de 'welvaart van de toekomst' garandeert , zei Kamp.

Kamp wil niet dat Nederland de kant van de Verenigde Staten op gaat, waar al dan niet institutionele beleggers het leeuwendeel van de financiering van het bedrijfsleven voor hun rekening nemen. "Maar het aandeel van banken moet wel omlaag".

NPEX

Het ministerie van Economische Zaken heeft meer initiatieven lopen om de financieringsstructuur te veranderen. Een daarvan is de BMKB-regeling, waarin de overheid tot 1,5 miljoen euro garant staat voor leningen bij banken, als de kredietaanvrager de bank niet genoeg zekerheid kan bieden.

Kamp overweegt om de regeling uit te breiden naar andere, niet-bancaire geldverstrekkers. Ook helpt het ministerie kredietaanvragers de aanvragen te verbeteren, wat de afhandelkosten voor banken moet drukken.

Lening

NPEX is een beurs voor mkb waar 32 bedrijven een notering hebben. Het totale verhandelbaar vermogen is 230 miljoen euro. Tienduizend beleggers zijn bij de beurs aangesloten. Donderdag werd bekend dat maker van laadpalen voor elektrische auto's Fastned en chipmaker Roodmicrotec, dat al een Euronext-notering heeft, zich bij NPEX aansluiten.

Economische Zaken verstrekt NPEX een lening van 1 miljoen euro. Het geld is bedoeld om kapitaalfinanciering in het mkb te stimuleren.