Verzekeraars, Transport en Logistiek Nederland (TLN) en verladersorganisatie EVO slaan de handen ineen om het toenemende probleem van ladingdiefstal een halt toe te roepen.

Dat maakten het Verbond van Verzekeraars en de ondernemersorganisaties vrijdag bekend.

De website preventieinzicht.nl moet ondernemers en chauffeurs meer kennis bijbrengen over hoe een ladingdiefstal te voorkomen

In aanwezigheid van minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie ondertekenden de partijen in Zoetermeer de zogenoemde Safety Deal Transportcriminaliteit. De organisaties gaan ondernemers en chauffeurs wijzen op preventieve maatregelen. Dat doen ze onder meer met een speciale website.

Schade

Uit een rapportage van het Landelijk Team Transportcriminaliteit blijkt dat de schade door ladingdiefstal op circa 350 miljoen euro per jaar ligt. Het aantal aangiften van ladingdiefstal, waaronder ook pogingen tot diefstal, steeg vorig jaar naar 432. In 2012 stond de teller nog op 287.

Dieven weten vooral toegang te krijgen tot de lading door simpelweg het afdekzeil door te snijden en de lading te stelen wanneer die waardevol genoeg is. Gemiddeld is er voor 100.000 euro bij een diefstal.

Vaak wordt de vracht gestolen op parkeerplaatsen langs snelwegen die minder zijn beveiligd. Zelfs op het eigen terrein van een vervoersbedrijf worden ladingen gestolen uit geladen vrachtwagens die klaar zijn om de volgende ochtend te vertrekken.