De echte kansen liggen in landen die we vroeger Verweggistan noemden.

Dat zegt minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingszaken Lilianne Ploumen maandag tijdens de Week van de Ondernemer.

"Denk bij groei aan opkomende markten, buiten Europa", aldus Ploumen. "Die landen die vroeger zo ver weg leken, komen steeds dichterbij."

Zakendoen over de grens is niet altijd makkelijk, geeft Ploumen toe. "De eerste stappen zijn soms moeizaam. Vanwege de andere cultuur lopen ondernemers tegen barrières aan. Bovendien heeft de overheid er vaak een dikke vinger in de pap."

"Ik begrijp wel dat het mkb zich laat tegenhouden de grens over te gaan. Zij lopen vaak tegen handelsbarrières aan", denkt Ploumen.

De overheid doet wel zijn best mogelijkheden te bieden, vindt de minister. "Zo kunnen ondernemers bij ons terecht voor financiering, bijvoorbeeld via het Dutch Good Growth Fund", aldus Ploumen. "Daar waar banken niet durven of willen instappen, doen wij als overheid dat wel."

Het Dutch Good Growth Fund biedt financiering en verzekering aan ondernemingen die internationaal actief willen zijn in 66 opkomende landen in Afrika, Azië, Latijns-Amerika en Midden- en Oost-Europa.

NUzakelijk doet als mediapartner uitgebreid verslag van de Week van de Ondernemer.