Nederlandse mkb-bedrijven exporteren evenveel naar Rusland als grote bedrijven.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag.

Ongeveer drieduizend mkb'ers exporteerden vorig jaar voor 2,3 miljard euro aan goederen naar Rusland. Grote bedrijven met minstens 250 werknemers voerden eveneens voor 2,3 miljard euro uit.

In totaal hebben bijna vierduizend Nederlandse bedrijven vorig jaar goederen naar het land geëxporteerd. Zo'n 40 procent van die bedrijven is een groothandelsbedrijf. 

Handel en industrie

Vooral bedrijven in de bedrijfstakken handel en industrie doen zaken met Russische ondernemingen. Groothandelsbedrijven voeren veel elektronica zoals computers en printers uit. Ook zuivel en bloemen zijn belangrijke exportproducten. De autobranche exporteert met name wegtractors en aanhangwagens. 

Van de Nederlandse export gaat ongeveer 1,5 procent naar Rusland. Dat percentage is in vier jaar tijd licht gestegen. In 2010 ging het nog om ruim 1 procent.

Import

Nederlandse bedrijven importeren fors meer goederen uit Rusland dan ze exporteren. Er komen vooral aardolie en andere minerale brandstoffen naar Nederland. Daar maakt de petrochemische industrie bijvoorbeeld benzine en diesel van.

Aangezien bedrijven groot moeten zijn om de ingevoerde aardolie te kunnen verwerken, importeren mkb-bedrijven een stuk minder Russische producten dan grote bedrijven. Grote bedrijven importeerden voor 13,8 miljard euro en mkb-bedrijven voor 2,6 miljard euro.

In 2013 was ruim 5 procent van alle goederen die Nederlandse bedrijven importeren Russisch. In 2010 was dat nog ruim 4 procent.

Beweeg de cursor over het diagram om de bedragen te zien. De gegevens zijn afkomstig van CBS. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Achtergrond: 'Sancties tegen Rusland schadelijk voor Europa' | Weinig handel met voormalige Sovjetrepublieken