Damen Shipyards heeft vorig jaar zijn omzet met zeventien procent zien afnemen. De omzet daalde met driehonderd miljoen tot anderhalf miljard euro. 

De nettowinst halveerde tot 43,9 miljoen euro. Dit blijkt uit donderdag gepubliceerde jaarcijfers van het maritieme bedrijf uit Gorinchem.

De omzet daalde met bijna 300 miljoen euro tot ruim 1,5 miljard euro. Dit jaar verwacht het concern uit Gorinchem te kunnen profiteren van de aantrekkende wereldhandel.

Meer dan de helft van de omzet (51 procent) haalde Damen uit landen buiten Europa. Het bedrijf telt wereldwijd 38 scheepswerven, waarvan 16 in Nederland. Een kwart van de omzet kwam vorig jaar uit de Europese activiteiten en 24 procent uit Nederland. Wereldwijd werken er 8000 mensen bij de multinational.

Moeilijke omstandigheden

De verkoop van binnenvaartschepen en vracht- en kustvaarders stond onder druk door de moeilijke economische omstandigheden. Bij deze divisies voerde het concern een herstructurering door.

De reparatie- en onderhoudswerven voelden ook tegenwind door een dalend aantal orders en prijsconcurrentie in de markt. Alle andere divisies, zoals de jachtenbouw, marineschepen en schepen voor de offshore, lieten bevredigende resultaten zien, aldus het jaarbericht.

Het scheepsbouwconcern beschikte eind 2013 over een goed gevulde orderportefeuille van 2,5 miljard euro. Vorig jaar leverde het bedrijf 170 schepen af. Damen Shipyards verwacht in 2014 weer te groeien en te kunnen profiteren van de aantrekkende wereldhandel.