Het provinciebestuur van Limburg wil een fonds van 55 miljoen euro voor het mkb oprichten. 

Dat hebben de Gedeputeerde Staten bekendgemaakt. De provincie wil ondernemers in specifieke sectoren stimuleren.

Het gaat dan onder meer om agrarische, logistieke en high tech bedrijven. Ook mkb'ers actief in de chemie-, energie- en gezondheidssector zouden aanspraak kunnen maken op het fonds.

"Doel is het geld uit te lenen aan startende, innovatieve en snelgroeiende ondernemingen. Juist deze bedrijven worden door banken vaak als te risicovol gezien waardoor zij moeite hebben geld los te krijgen van financiers", laat de provincie weten.

Innovatie

Zo'n 30 miljoen euro van dat bedrag is voor jonge innovatieve bedrijven. Verder gaat 15 miljoen euro naar gevestigde mkb'ers die meer dan vijf mensen in dienst hebben en verder willen groeien. Het gaat dan om ondernemers die bijvoorbeeld geen krediet kunnen krijgen voor een nieuwe machine of extra bedrijfsruimte.

Ook wil het bestuur 10 miljoen euro in kredietunies steken. Een kredietunie is een spaarpot van bedrijven, waaruit ondernemers binnen die unie kunnen lenen. 

Terugbetalen

De provincie Limburg wil eerder gekochte Franse staatsleningen verkopen en de opbrengst daarvan in het fonds stoppen. Uiteindelijk moet dat geld weer terugkomen. 

Bedrijven die geld uit het mkb-fonds lenen, moeten dat geld inclusief rente aan de provincie terugbetalen. Met dat geld kunnen dan weer andere ondernemers geholpen worden. 

Positief

Voorzitter Ruud Koppen van ondernemersorganisatie MKB Limburg reageert tegenover de Limburgse regionale omroep L1 positief op het idee. Volgens Koppen kunnen met name kleine mkb-bedrijven van zo'n fonds profiteren, omdat banken vooral "moeilijk doen" over leningen aan deze groep.

In juni gaat het Limburgs Parlement (Provinciale Staten) het plan bespreken.