Herstel gloort voor de hout- en bouwmaterialengroothandel. 

Houthandelaren voorzien voor dit jaar weer een beperkte omzetgroei van 0,4 procent. In de bouwmaterialengroothandel vlakt de omzetdaling in 2014 af tot min 0,8 procent. Dat meldden brancheorganisaties Koninklijke Hibin en Koninklijke VVNH maandag op basis van een halfjaarlijkse meting bij de eigen achterban.

Vorig jaar werden nog een omzetdalingen van 9,7 procent (hout) en 7,7 procent (bouwmaterialen) geïncasseerd. Volgens de organisaties is de bodem nu bereikt. Zij rekenen op geleidelijk herstel in de komende jaren.

''Er is toch een minimumbehoefte aan bouw en onderhoud'', zegt directeur Peter van Heijgen van Koninklijke Hibin. ''We merken ook dat het vertrouwen van consumenten aantrekt en dat er meer bezoekers naar de showrooms komen. Dat geeft toch het beeld dat we weer uit het dal gaan kruipen.''

De branchevoorman benadrukt wel dat het herstel erg langzaam zal gaan. ''Veel bouwplannen zijn de afgelopen tijd afgelast en niet doorgegaan. Het duurt even voordat dat proces weer op gang is gekomen.''

Banen

De werkgelegenheid in de branche zal voorlopig nog verder dalen, maar ook hier geldt dat de daling afvlakt. Dit jaar zal het aantal banen naar verwachting met zo'n 4 procent afnemen, blijkt uit het onderzoek.

Vorig jaar daalde de werkgelegenheid nog met enkele procentpunten meer.

De hout- en bouwmaterialengroothandel in Nederland telt ruim 220 bedrijven, met in totaal zo'n 500 vestigingen en een jaaromzet van circa 6 miljard euro.