Het Amsterdamse bedrijf Qoin lanceert donderdag zijn eigen virtuele munt voor ondernemers, de Tradeqoin.

Het ruilplatform richt zich op ondernemers in het mkb, maar ook zzp’ers zijn welkom, vertelt operationeel manager van Tradeqoin Annette Jeeninga. "We hebben gekozen voor het mkb omdat dit het met name zwaar heeft."

Tradeqoin is een gesloten netwerk. Het platform verschaft werkkapitaal, zorgt voor een nieuwe afzetmarkt en helpt ondernemers bij het besparen van euro’s.

"Er zijn simpelweg te weinig euro’s in de markt", aldus Jeeninga. "We willen  ondernemers investeringsruimte bieden. Vaak hebben ze wel ruimte voor nieuwe klanten, maar geen financiële middelen.'

De waarde van een Tradeqoin is gelijk aan een euro. De Tradeqoin die een ondernemer verdiend heeft via het platform, kan hij vervolgens weer gebruiken voor het inkopen van andere diensten en producten binnen het netwerk.

Rentevrije lening

Transacties worden verwerkt via een speciale online bankrekening. Deelnemers kunnen een rentevrije lening afsluiten om op rekening te kunnen kopen bij hun leverancier.

In de Achterhoek en Noord-Nederland zijn inmiddels een kleine tweehonderd bedrijven aangemeld bij het platform. Voor het einde van 2014 moeten dit er ruim driehonderd worden. Uiteindelijk wil TradeQoin heel Nederland bereiken en vervolgens doorgroeien naar het buitenland.

"Maar handelen met buitenlandse bedrijven is nu al een optie voor aangesloten ondernemingen", vertelt Jeeninga. "De Tradeqoin is namelijk in te wisselen voor de internationaal gebruikte munt UC en die heeft een heel groot bereik."

De Tradeqoin is zeker niet de eerste in zijn soort in Nederland. In Rotterdam bestaat bijvoorbeeld De Alternatieve Munt (DAM), die vooral op zzp'ers mikt.

"We onderscheiden ons van andere initiatieven doordat we heel erg naar Amerika hebben gekeken. Bovendien willen we de consumentenmarkt eraan verbinden", aldus Jeeninga.

TradeQoin wordt deels gefinancierd door Stichting Doen en het European Regional Development Fund (ERDF) van de Europese Unie. 

'Structuur bankwezen stuwt mkb-rentes' | Kabinet maakt 32 miljoen extra vrij voor MKB