Honderden windturbines worden de komende jaren in de Noordzee gebouwd. Het Roermondse staalbedrijf Sif plukt daar de vruchten van.

Wat zo’n 65 jaar geleden begon als een bedrijf dat staalconstructies leverde aan petrochemische bedrijven als Shell en DSM, is anno 2014 een onderneming die zich puur toelegt op stalen constructies op zee, voor de windindustrie en de olie- en gassector.

Sif maakt de onderstukken waar windturbines op zee op gemonteerd worden. Monopiles heten die, stalen funderingspalen van 70 meter lang en een diameter van 5 tot 8 meter. Vier tot vijf rollen er wekelijks uit de fabriek.

Het gaat Sif voor de wind. Vorige maand gaf de gemeente het bedrijf toestemming om twee bestaande productiehallen te vergroten. Bij het bedrijf aan de Roermondse Mijnheerkenshaven werken zo’n vierhonderd mensen.

In oktober vorig jaar kreeg Sif van energiebedrijf Eneco de opdracht om 43 van deze monopiles te vervaardigen voor het nog te bouwen windpark Luchterduinen, 23 kilometer uit de kust bij Noordwijk.

En een klus voor het Duitse energiebedrijf Eon is net afgerond: tachtig monopiles op de zogeheten Amrumbank, in het Duitse deel van de Noordzee.

"Wij hebben de capaciteit om twee windparken tegelijkertijd te produceren", zegt Michel Kurstjens, commercieel directeur bij Sif tegen NUzakelijk.nl.

"We zorgen er voor dat er overlap is, waardoor we altijd kunnen blijven werken en we beter gewapend zijn tegen hollen of stilstaan."

Sif is in Nederland naar eigen zeggen het enige bedrijf dat in staat is deze funderingspalen te maken. In Europa zijn dat er een stuk of zes, waarvan drie in Duitsland.

"Wij kunnen ons onderscheiden van onze oosterburen doordat we lagere logistieke kosten hebben voor windparken in het Nederlandse water. Wij liggen aan de Maas en naar de Nederlandse havens is het echt een kippeneindje", zegt Kurstjens.

Ook de ligging ten opzichte van het Ruhrgebied is gunstig. Daar komen de stalen platen vandaan, die Sif in buizen buigt en last.

Energieakkoord

Het Energieakkoord, dat vorig jaar juli werd gesloten, voorziet in een flinke toename van het aantal windmolens. In 2023 moet er een vermogen staan van 4.500 megawatt (MW).

Het is de bedoeling dat er elk  jaar een tender wordt uitgeschreven voor een deel hiervan. Dat moet er voor zorgen dat er echt concrete stappen gezet worden en men niet in ambities blijft hangen.

Ed Nijpels is door de Sociaal Economische Raad ingeschakeld om er ook echt voor te zorgen dat het Energieakkoord wordt uitgevoerd. Volgens Kurstjens ziet die borging er vooralsnog solide uit.

Toch vindt de commercieel directeur het belangrijk om ook aandacht te blijven geven aan een ander onderdeel uit het energieakkoord. Het is namelijk de bedoeling dat er duizenden banen door worden gecreëerd.

"We moeten toch proberen dat opdrachten die voortkomen uit het Energieakkoord ook echt door Nederlandse bedrijven worden uitgevoerd", zo stelt hij.

​Innovatie

En als dat gebeurt, dan zou de zo gewenste innovatie in duurzaam Nederland daarop kunnen volgen.

Sif werkt momenteel bijvoorbeeld aan XL-funderingspalen met een diameter van 9 meter. "Zodat ook windmolens in diepere delen van de zee stabiel kunnen staan."

Vijf vragen over het energieakkoord

'Met energieakkoord zetten we concrete stappen'​