In 2013 is een recordaantal octrooien door Nederlandse bedrijven aangevraagd bij het Europees Octrooibureau (EOB). Het aantal aanvragen groeide met 17 procent ten opzichte van 2012, meldt het bureau.

Vorig jaar vroegen Nederlandse bedrijven 7.600 octrooien aan bij het EOB. In 2012 waren dat er 6.441. Met een aandeel van 8 procent van het totaal aantal aanvragen stijgt Nederland naar plek acht in de lijst van de EOB-lidstaten.

"De Europese vraag naar octrooibescherming groeit voor het vierde achtereenvolgende jaar", zegt Benoît Battistelli, President van het EOB. "Het bewijs dat bedrijven Europa steeds meer zien als het brandpunt van innovatie. “

De Nederlandse bedrijven Philips, DSM, en NXP hebben het grootste aandeel in het toegenomen aantal octrooiaanvragen. “Na een scherpe daling in 2012 prijkt Philips weer in de top drie van aanvragers”, aldus het EOB. Het bedrijf uit Eindhoven vroeg in 2013 1835 patenten aan.

Sectoren

Ingedeeld in sectoren kwamen de meeste Nederlandse aanvragen uit de medische technologie (11 procent), biotechnologie (8 procent) en elektrische machines, apparaten en energie (8 procent).

In totaal ontving het EOB in 2013 265 duizend octrooiaanvragen, 2,8 procent meer dan in 2012. "Een absoluut record", zegt de organisatie.

De meeste aanvragen komen van het grootbedrijf en uit de Verenigde Staten en Japan. Bedrijven zoals Samsung en Siemens hebben een groot aandeel hierin.

Een kleine 30 procent van de octrooiaanvragen komt van het mkb en ruim vijf procent van onderzoeksinstellingen en universiteiten.