Falen is belangrijk. Het biedt de mogelijkheid opnieuw te beginnen en het dit keer beter te doen.

Een goed team is daarbij heel belangrijk, zegt psycholoog en managementcoach Hans Rekers tijdens startupevenement Failcon. "Ondernemers zijn vaak sterke persoonlijkheden die een sterk team nodig hebben."

Van ondernemers die hebben gefaald kunnen andere bedrijven dingen leren. "Neem de tijd om een team op te bouwen. Je kunt bijvoorbeeld niet meer dan een Johan Cruijff aan boord hebben, dat levert problemen op. Mensen moeten bij elkaar passen."

Voor een geolied team is het volgens Rekers van belang een stevig gemeenschappelijk doel te hebben, duidelijke rollen en een geaccepteerde leider. "En ieder team heeft een leider nodig."

Daarnaast moeten processen effectief verlopen en de relaties op de werkvloer stevig in elkaar zitten. "En de communicatie moet uitstekend zijn", aldus Rekers.

Een goed team heeft verschillende persoonlijkheden die elkaar aanvullen. "Mensen hebben de neiging medewerkers uit te zoeken die op hen lijken. Uiteindelijk levert dat een team op dat volledig uit balans is."

Verander een succesvol team  van tijd tot tijd, raadt Rekers aan. "Het team moet passen bij de fase van de onderneming."

'Investeerder moet het af en toe verknoeien'