In Nederland zijn er op dit moment zo’n 1500 traditionele boekwinkels. Veel van deze winkels hebben het moeilijk. De helft van hen zal in de komende tien jaar verdwijnen.

Dat zegt Wim Waanders, uitgever van kunstboeken en eigenaar van een van de grootste zelfstandige boekhandels van ons land zaterdag tegenover het Financieele Dagblad.

"Boekwinkels worden gerund door bevlogen boekhandelaren, door liefhebbers. Maar voor sommigen houdt het een keer op."

Hij reageert hiermee op het feit dat de boekhandels van Polare sinds woensdag weer open zijn in de hoop dat de winkels afzonderlijk verkocht kunnen worden.

Hoewel Waanders begaan is met het lot van de winkels en hun medewerkers, geeft hij aan vooralsnog geen bod uit te willen brengen op de winkels. Toch wil hij de ondernemers die het straks kopen, zeker helpen. "Ik hoor dat veel vestigingsmanagers hun winkel zouden willen voortzetten. Dat juich ik toe, nieuw ondernemerschap in de branche."

Recessie

Volgens Waanders heeft de recessie het proces van steeds minder interesse in boeken alleen maar versnelt. "Het bezoek aan de binnensteden loopt terug en het effect daarvan op boekhandels is groot. Nederland is immers het land met de grootste dichtheid aan boekhandels ter wereld."

Lees ook: Vestigingen Polare afzonderlijk of per groep verkocht | 'Je werd bij Donner altijd zo hebberig'