Hoe belangrijk is lef tonen? NUzakelijk, uitreiker van de LEF-award tijdens Big Improvement Day 2014, vraagt het aan bekende ondernemers.

In deze aflevering: ondernemer Jacqueline Zuidweg. Zuidweg ging in 1994 van start met haar onderneming Zuidweg & Partners, die schuldhulpverlening aan (ex-)ondernemers biedt. Inmiddels telt de organisatie ruim 75 medewerkers.

In 2012 werd Zuidweg uitgeroepen tot Zakenvrouw van het Jaar. Vorig jaar verscheen haar boek ‘Vallen, opstaan en weer doorgaan’.

Wat heeft u als ondernemer gedaan waarvoor lef nodig is?

"Een groep ondernemers helpen die uit slecht betalende debiteuren bestaat. Ik wou ze redden, zowel de ondernemers met schulden als de schuldeisers.

Dat helpen kwam ook op het eerste plan, het geld kwam pas later. Gelukkig heb ik toen de gemeente Amsterdam kunnen interesseren om mijn dienstverlening in te kopen. Maar het draait bij zo’n stap om het onderbuikgevoel. Ik had sterk het vertrouwen dat  ik het kon en dat het goed zo komen."

Hoe belangrijk is lef om succesvol te kunnen zijn?

"Heel belangrijk. Als je op zekerheid speelt, zouden accountants de beste ondernemers ter wereld zijn. Lef heb je nodig, laat je zien, durf ervoor te gaan.

Naast lef zal er natuurlijk altijd een dosis geluk nodig zijn. Maar zonder lef kom je er niet als ondernemer."

Wat vindt u een goed voorbeeld van lef bij anderen?

"Vooral ook jonge ondernemers, mensen die het gewoon proberen. Zelf ben ik fan van Annemarie van Gaal, zoals zij dat in Rusland aangepakt heeft (waar Van Gaal een groot mediabedrijf heeft opgezet, red.) , dat laat echt zien dat ze lef heeft.

Van Gaal is heel inspirerend, denkt vanuit het positieve en is daarbij realistisch. En daarnaast is ze gewoon zichzelf gebleven, heel vriendelijk, open en sprankelend.

En ook iemand als Arko van Brakel vind ik geweldig. Die is met vallen en opstaan de eerste internetmiljonair van Nederland geworden."

Waar ligt volgens u de grens tussen lef en roekeloosheid?

"Het is belangrijk dat je altijd een plan-B klaar hebt liggen. Je moet jezelf de vraag stellen: wat is het worst-case scenario? Als je daar niet over nagedacht hebt, wordt lef naïviteit. Maak altijd gebruik van je ratio, kijk ook naar de andere kant.

Achteraf gezien heb ik zelf misschien ook wel eens een roekeloze beslissing gemaakt, maar dat is goed afgelopen. Dus ik kies ervoor dat toch maar als lef te beschouwen."