Slechts een kwart van de bedrijven in het mkb is op de hoogte van ratings en het gebruik daarvan door kredietverstrekkers.

Dat meldt onderzoeksbureau Panteia dinsdag. Kredietverstrekkers zien leningen aan het mkb doorgaans als risicovol.

Voor het bepalen van de kredietwaardigheid van een onderneming wordt deze vergeleken met de beste bedrijven binnen de betreffende sector.  Kredietverstrekkers kunnen aan de hand van deze rating bekijken hoe groot de kans is dat een onderneming de lening ook weer kan terugbetalen.

Bedrijven kunnen hun rating bovendien gebruiken als uitgangspunt om hun bedrijfsvoering te verbeteren en zo hun kredietwaardigheid te verhogen. Uiteindelijk komt dat de bedrijfsprestaties ten goede.

Een op de drie ondernemingen zou een rating gebruiken om de bedrijfsvoering aan te scherpen. Vooral grotere bedrijven voelen hiervoor.  Bijna twee derde zou de eigen rating gebruiken om inzicht te krijgen in de kredietwaardigheid.

Kredietaanvraag

De helft van de ondernemers zou de eigen rating zonder meer inzetten voor het aanvragen van een krediet. Een op de drie zou dat alleen doen als de score gunstig uitvalt. Een op de vijf wil zijn rating niet gebruiken bij een kredietaanvraag, ongeacht de score.

Als ondernemers bij het aanvragen van krediet hun rating te horen krijgen komt die in de helft van de gevallen overeen met hun eigen inschatting. Bij de andere helft wijkt de gemaakte inschatting matig tot sterk af.

"Kredietgever en kredietnemer hebben vaak een verschillende kijk op de kredietwaardigeid van een bedrijf", zo concluderen de onderzoekers.

Het onderzoek is uitgevoerd onder tweeduizend ondernemers.