Het Verenigd Koninkrijk overweegt nieuwe regels in te voeren die het banken en alternatieve financierders makkelijker moeten maken om kleine en middelgrote bedrijven te financieren.

Dat schrijft Bloomberg naar aanleiding van een verklaring van het Britse ministerie van Financiën.

Het voorstel moet ervoor zorgen dat nieuwkomers op de financieringsmarkt de kredietwaardigheid van kleinere bedrijven makkelijker kunnen nagaan.  

"De overheid is vastbesloten om een bankensysteem te creëren dat de Britse economie en kleine en middelgrote bedrijven ondersteunt", zo verklaart Sajid Javid, staatssecretaris van het Britse ministerie van Financiën.

De regering van Premier Cameron en de Bank of England zochten naar manieren om kredietverlening aan het midden- en kleinbedrijf te stimuleren nadat de financiële crisis leidde tot een gebrek hieraan.

Want hoewel de economische groei in het Verenigd Koninkrijk aan kracht wint, herstelt het aantal bedrijfsleningen nog niet in dezelfde mate als het aantal particuliere leningen.

Kredietgegevens delen

Als de nieuwe regels worden geïmplementeerd, worden banken verplicht om kredietgegevens van mkb-bedrijven  via kredietbureaus te delen, zo staat in de verklaring van de overheid.

"Banken verplichten deze gegevens te delen, zal meer aanbieders in staat stellen de markt te betreden", aldus Javid.

De Britse overheid heeft belanghebbenden gevraagd hun mening over de plannen voor 17 februari kenbaar te maken. De doelstelling is om het nieuwe wetsvoorstel tijdens de volgende vergadering van het parlement in te dienen.