Bergambacht en Zwolle hebben het beste mkb-beleid van alle gemeenten en de 36 grootste steden van Nederland. Bergambacht is volgens mkb’ers de beste gemeente. En Zwolle de beste stad voor het midden- en kleinbedrijf.

Dit blijkt uit een verkiezing van MKB-Nederland.

MKB-Nederland organiseerde een verkiezing naar de vriendelijkste gemeente en stad van Nederland. Achtienduizend ondernemers hebben hun stem tijdens deze verkiezingen laten horen.

Bergambacht doet het onder mkb’ers goed op het gebied van communicatie. Ook de snelheid van werken en het begrip voor ondernemerskwesties worden geprezen. De Zuid-Hollandse gemeente krijgt van ondernemers gemiddeld een 8,4. Het gemiddelde cijfer van Nederland is 6,4.

Te klein

Ondernemers krijgen in Bergambacht snel antwoord op vragen omdat de lijnen kort zijn. Ondernemers voelen zich serieus ook serieus genomen door de gemeente. De gemeente is volgens ondernemers wel te klein, waardoor het er soms aan deskundigheid ontbreekt.

Zwolle wint de verkiezing onder de 36 grootste steden. De stad scoort met name goed op het gebied van veiligheid, vriendelijkheid en beleefdheid van amtenaren. Ondernemers geven aan veel waarde te hechten aan de goede communicatie met de gemeente.

Ook de breikbaarheid van Zwolle, zowel over de weg als over het spoor, zien ondernemers als pluspunt. Het rapportcijfer van Zwolle komt uit op 7,4.

MKB-Nederland

MKB-Nederland organiseerde dit jaar voor de derde keer de tweejarlijkse verkiezing MKB-vriendelijkste gemeente. Het onderzoek is uitgevoerd door bureau Lexnova.