Hoe belangrijk is lef nemen? NUzakelijk, uitreiker van de LEF-award tijdens Big Improvement Day 2014, vraagt het aan bekende ondernemers. In deze aflevering: Arko van Brakel, ceo van opleidingsinstituut De Baak.

Van Brakel (tevens columnist van NUzakelijk.nl) was in de jaren 90 een van de oprichters van EuroNet Internet, de eerste commerciële internetprovider van Nederland. Vele andere ondernemingen volgden.

Zijn stap vorig jaar als ondernemer naar een ‘reguliere’ baan bij De Baak betekende voor hem “een stap buiten mijn comfortzone”, waarbij een stukje lef wel van pas kwam. “Ik had immers nog nooit een bedrijf gerund dat niet van mijzelf was, en al helemaal niet zo'n prominent bedrijf”, aldus Van Brakel.

Ook De Baak zelf zit in een uitdagende economische omgeving, waar opleidingsinstituten zichzelf opnieuw moeten uitvinden. “Dat betekent aanpassen aan een nieuw speelveld, en ‘nee’ durven zeggen en kleur bekennen.”

Hoe belangrijk is lef om succesvol te kunnen zijn?
“Je hebt lef nodig bij bijna alles wat je doet. Ik ben bijvoorbeeld graag met vernieuwende dingen bezig. Dan moet je je kwetsbaar opstellen. Als je innoveert moet je lef hebben.

Ook heb je als ondernemer  lef nodig door mensen aan je te binden die ergens beter in zijn dan jijzelf, oftewel bij het om je heen verzamelen van kritiek. Veel ondernemers wuiven kritiek weg, maar je hebt het nodig om te kunnen ondernemen.

Onze meest kritische klant bij EuroNet was een enorme uitdaging om mee om te gaan, maar hij heeft ons wel beter gemaakt. Deze vorm van lef vind ik belangrijker dan het nemen van financieel risico, en het heeft mij verder gebracht.”

Wat vind je een goed voorbeeld van lef bij anderen?
“Die voorbeelden zie je in de hele online wereld - daar zie je een permanent leerproces met je klanten. Zo is ook een bedrijf als Google groot geworden.

Overigens, alle bekende ondernemers, zoals Richard Branson, hebben aanzienlijk meer fouten gemaakt dan ze successen hebben geboekt. Iemand als Branson stelt zijn doelen hoog, schudt zijn fouten van zich af en gaat blijmoedig verder.”

Waar ligt de grens tussen lef en roekeloosheid?
"
Doldriest ergens induiken, dat is roekeloos en onverstandig. Iemand als de ruimtevaarder André Kuipers toont lef, maar hij heeft alles extreem goed voorbereid.

Durf betekent ook dat  je je angst serieus neemt. Vaak voel je het intuïtief wel aan als iets niet goed zit. Daar niet naar luisteren, dat is gevaarlijk - en een fout die ik zelf vaak heb gemaakt.

Lef vind ik vooral dat je iets op een bepaalde manier spannend vindt, maar dat je het goed voorbereid doet. Het is nog steeds eng, maar de basis klopt.”

Zie ook, de Lef-interviews met:
Ben Wolding (Bencom)
NFI-topman Tjark Tsin-A-Tsoi
Hans Biesheuvel (ONL)

Lees meer over de LEF-award op Bigimprovementday.nl