Sociale onderneming Lendahand financiert via crowdfunding, naar eigen zeggen als eerste in de wereld, het mkb in opkomende economieën.

"Succesvolle kleine ondernemers nemen als ze groeien vanzelf mensen in dienst", vertelt oprichter Peter Heijen.

Voormalig bankier Heijen besloot in 2010 het roer om te gooien. "Ik miste het sociale element in mijn  werk en heb altijd al een fascinatie voor ontwikkelingssamenwerking gehad. Na een reis door Bangladesh heb ik besloten iets voor mensen te willen betekenen. Ik ben vrij letterlijk van Santoni’s (dure Italiaanse schoenen, red.) naar sandalen gegaan", lacht Heijen.

Via Lendahand kunnen  Nederlanders een bedrag uitlenen aan ondernemers in ontwikkelingslanden. Op dit moment kan alleen nog geld gestoken worden in bedrijfjes op de Filippijnen, maar binnenkort lanceert het platform ook in Colombia en voor begin volgend jaar staat er een Afrikaans land, "waarschijnlijk Ghana", op het programma.

Vier maanden geleden is de site Lendahand.com officieel gelanceerd en hebben de eerste terugbetalingen plaatsgevonden. Iets meer dan 70 geldschieters hebben samen inmiddels ruim 30.000 euro aan leningen verstrekt.

Tussen wal en schip

Volgens Heijen, van huis uit econometrist, valt het mkb in opkomende economieën tussen wal en schip. "De hele kleine ondernemers kunnen terecht bij een microkredietinstelling, de grotere kunnen bij de bank aankloppen. Wij richten ons op de zogenoemde 'missing-middle', bedrijven met een financieringsbehoefte tussen de duizend en vijftigduizend euro."

Via de site kan op dit moment bijvoorbeeld geld gestoken worden in bananenchipsproducente Erlinda Labitoria, die geld zoekt voor de export van haar chips, genaamd Crunchies, naar Korea.

De sociale onderneming verdient geld door een vergoeding van de lokale partners voor het aantrekken van financiering. Die berekenen het weer door aan de ondernemers.

Meer dan spaarrente

Lendahand  biedt drie procent rente. "We wilden geldschieters meer geven dan de huidige spaarrente, maar tegelijkertijd de leningen ook betaalbaar houden voor de ondernemers, zodat de toegang tot financiering voor hen verbeterd wordt."

"Het is een relatief veilige lening", aldus Heijen. "Het financieel risico ligt vooral bij onze lokale partner, die de lening verstrekt."

De gemiddelde lener steekt 450 euro in de projecten. Naast particulieren zijn dit ook ondernemers. "Relatief veel ondernemers op de Filippijnen zijn vrouwen en een Nederlandse vrouwelijke ondernemer liet weten andere vrouwen vooruit te willen helpen."

Het crowdfundingplatform heeft de ambitie "ontzettend te groeien". Daarom is Lendahand momenteel zelf ook op zoek naar investeerders. "We willen uitbreiden in Europa, het team  uitbouwen en het platform in steeds meer landen lanceren", vertelt Heijen. "Uiteindelijk moeten we onszelf kunnen bedruipen."