De aandelenbeurs voor mkb-bedrijven NPEX wil voor het eind van dit jaar het aantal beleggers hebben verdubbeld. 

Die ambitie spreekt NPEX-directeur uit in Geldzaken, een programma van het online videokanaal 7 Ditches TV

Na een lange opstartfase en 30 noteringen is de mkb-beurs klaar voor het grote werk, het mkb van Nederland geld verschaffen via een beursnotering. 

"Bedrijven moeten op een nieuwe manier toegang krijgen tot kapitaal", zegt directeur Adriaan Hendrikse in gesprek met interviewster Janneke Willemse.

Een voorbeeld is advertentieontwikkelaar Trotter, die 2,2 miljoen euro wil ophalen via het platform, in de vorm van obligaties. Beleggers kunnen vanaf 10.000 euro rechtstreeks investeren, online en zonder tussenkomst van een broker.

De bedrijven moeten bij NPEX wel aan een aantal voorwaarden voldoen. "Er mag geen sprake zijn van een startup, er moet een prospectus zijn en wij beoordelen alle businessplannen", zegt Hendrikse.

Inmiddels telt NPEX vijfduizend beleggers, die gezamenlijk 80 miljoen euro investeren. "Voor het einde van het jaar moet dat aantal verdubbeld zijn", zegt Hendrikse.

NPEX is volgens  Hendrikse vooral geschikt voor bedrijven die extra financiering zoeken om door te kunnen groeien. "Banken zitten tegen hun kredietplafond", zegt hij.

Midden- en kleinbedrijven die de beurs op willen moeten zich volgens Hendrikse wel goed voorbereiden. "Een beursgang levert veel aandacht op en vergt een nieuwe manier van denken. Praten over je bedrijf is anders dan praten over je product."