De bereidheid van banken om ondernemers krediet te verstrekken groeit weer. 

Dat zei Michael van Straalen, waarnemend voorzitter van MKB Nederland, woensdag op de Week van de Ondernemer In Nieuwegein.​

Van Straalen ging daar in gesprek met Marcel de Goeij, regiodirecteur MKB van ING in de regio Noordwest.

Van Straalen ziet na de jaren waarin banken bij ondernemersplannen vaak hun hand op de knip hielden nu een "kantelpunt".

"We praten weer met de banken. Er komt verruiming van de kredietverstrekking. Soms wel in andere vorm dan de traditionele bancaire leningen, zoals in Qredits, maar het is goed dat dit weer aan trekt."

De Goeij onderschreef die stelling en riep ondernemers in de zaal op zich weer te melden bij banken voor kredieten. "Soms komen ondernemers niet meer naar ons toe omdat ze er vanuit gaan dat het geen zin heeft. Van die aanname moeten we van af. Ondernemers moeten ons in een vroeg stadium al bij hun plannen betrekken."

Export

In zijn eigen regio ziet De Goeij vooral kansen voor bedrijven die zich richten op producten en diensten die goed te exporteren zijn.

"De export en de economie in ons omringende landen trekt aan. Er liggen dus exportkansen, in bijvoorbeeld de zakelijke dienstverlening en groothandel. We zien dat bedrijven die producten hebben die goed te exporteren zijn, zich onttrekken aan de crisis."

Van Straalen voegde daar aan toe dat ook in de creatieve industrie veel ondernemerschap wordt getoond.

"De creatieve industrie is stevig verankerd in deze regio. Je ziet dat daar nieuwe initiatieven komen die zich over de landsgrenzen uitstrekken."