'Productie uit Azië terug naar Nederland'

Een massale terugkeer is het niet, maar een aantal activiteiten in de maakindustrie keert terug naar Nederland.

Dat signaleren economen van ING dinsdag in een rapport over de economie in opkomende markten.

"Bij een aantal bedrijven is inmiddels een heroverweging gaande over de productie in Azië (vooral China)", schrijven de economen. Het gaat dan om bedrijven in bijvoorbeeld kunststofindustrie, de transport, de voedingsmiddelen en de farmaceutische productie.

De terugkeer komt door de stijgende productiekosten in China. "Hoewel de lonen nog relatief laag zijn, stijgen ze snel in de regio’s waar veel industrie geconcentreerd is", aldus ING.

Ook de stijging van de waarde van de Chinese munt zorgt voor een concurrentienadeel. "Er treden in toenemende mate problemen op in de logistieke processen en er zijn klachten over de geleverde kwaliteit." Dit hangt volgens ING samen met het hoge verloop in het personeelsbestand in vooral China.

Terugstroom

Inmiddels zou er sprake zijn van "enige terugstroom van kritieke productieprocessen naar Europa", veelal richting Centraal – en Oost-Europa en Nederland. "Dat gebeurt in Nederland in sterk geautomatiseerde productiefaciliteiten."

Daardoor levert de terugkeer van productieprocessen maar een beperkt aantal banen op. "Maar indirect zullen die effecten wel voelbaar worden. Toeleveranciers en dienstverleners profiteren hiervan."

Met name massaproductie van gestandaardiseerde producten voor de lokale markt en de export zullen volgens ING in Azië blijven, terwijl in China in toenemende mate aandacht wordt besteed aan de verbetering van de kwaliteit van de producten.

"Nederlandse ondernemers kunnen mogelijk ook profiteren door hun expertise op het vlak van bestaande en nieuwe procestechnologie te exporteren."

Lees meer over:
Tip de redactie