Winkelbedrijven die medewerkers na het begaan van een misdrijf in het Waarschuwingsregister inschrijven, hebben minder last van fraudeurs.

Dat meldde de stichting Fraude Aanpak Detailhandel (FAD) vrijdag bij de presentatie van haar jaarverslag 2012.

Aangesloten winkelbedrijven kunnen ex-medewerkers voor twee of vier jaar in het register plaatsen wegens diefstal of een ander fraudevergrijp binnen het bedrijf.

De winkelbedrijven kunnen de informatie van de deelnemende werkgevers gebruiken om tijdens de sollicitatieprocedure te controleren of de sollicitant weleens heeft gefraudeerd.

Delicten

Veel werknemers maken zich schuldig aan delicten zoals diefstal en oplichting van de werkgever. De schade als gevolg van interne fraude in de detailhandel bedroeg in 2012 zo'n 180 miljoen euro. De detailhandel investeert in toenemende mate in het voorkomen van interne fraude.

FAD-secretaris Sander van Golberdinge: ''De deelnemende winkelbedrijven slagen erin de fraude met miljoenen euro’s te beperken. Fraudeurs, stelende medewerkers, trekken immers vaak van winkel naar winkel, maar krijgen geen baan bij winkeliers die zijn aangesloten op het Waarschuwingsregister''.

Sollicitanten

In 2013 is er in totaal 115.000 keer een naam van een sollicitant gecheckt bij het register. Dat is een stijging van 22 procent ten opzichte van 2012.