Zo’n 150 mkb-bedrijven hebben met het duurzaamheidsproject MKB Green Deals tot nu toe 210.000 euro bespaard. Dat deden ze in een halfjaar tijd met relatief eenvoudige maatregelen.

Dat blijkt uit een tussentijdse inventarisatie van brancheorganisatie MKB-Nederland. MKB Green Deals is een gezamenlijk project van de brancheorganisatie en het ministerie van Economische Zaken om duurzaamheid bij bedrijven te stimuleren.

Deelnemende bedrijven krijgen onder meer tips en hulpmiddelen om energie te besparen en duurzame projecten te doen. Zo kunnen bedrijven bijvoorbeeld hun verlichting, airco of koeling aanpassen. Of een tijdschakelaar op de koffiemachine zetten.  

Ook noemt MKB-Nederland het voorbeeld van een logistiek bedrijf in de haven van Rotterdam. Door onder meer de thermostaat te vervangen en dubbel glas te installeren, verbruikte het bedrijf sindsdien 60 procent minder gas. Daarmee kon de ondernemer 32.000 euro besparen.

De branchevereniging denkt dat de 625 deelnemers uiteindelijk samen 1,5 miljoen euro kunnen besparen, als alle geplande maatregelen worden uitgevoerd.