Dirk Scheringa, de voormalige oprichter en directeur van de failliete DSB Bank, is op zoek naar nieuwe investeerders voor zijn bedrijf DS Factoring.

Dat schrijft het Financieele Dagblad dinsdag naar aanleiding van een mailronde van Scheringa waarin hij relaties vraagt te investeren.

De investeringen moeten minimaal een ton bedragen, eveneens de grens waarboven er geen toezicht meer is door de Autoriteit Financiële Markten. De rente kan oplopen tot zeven procent voor beleggers die hun geld vijf jaar laten staan. Volgens de oud-DSB-topman heeft zijn nieuwe onderneming 'behoefte aan uitbreiding van het werkkapitaal'.

Eind 2011 zocht Scheringa ook investeerders om zijn bedrijf in de markt te zetten. Daarna werd het een tijd stil.

Factoring

DS Factoring richt zich op de mkb’er die werkkapitaal nodig heeft. De onderneming neemt openstaande facturen over van bedrijven en zorgt in ruil voor een percentage voor de afhandeling hiervan.

DSB Bank ging in oktober 2009 op de fles. De bank maakte winst door hoge kredieten te koppelen aan dure verzekeringen, wat Scheringa op veel kritiek kwam te staan.Een oproep aan spaarders van Pieter Lakeman van de Stichting Hypotheekleed leidde uiteindelijk tot een fatale bankrun.

Volgens een rapport van de curatoren van DSB Bank zijn het uiteindelijk het gedrag en de onkunde van Scheringa geweest die tot het faillissement van de bank hebben geleid. Scheringa zou zijn eigen dure hobby’s boven het belang van de klant hebben gesteld, waardoor hij het vertrouwen heeft verspeeld.