'Ondernemers vrezen cybercrime'

Ruim 60 procent van de ondernemers in het midden- en kleinbedrijf maakt zich zorgen over de beveiliging van hun systemen tegen cybercrime. 

Dat blijkt uit een peiling onder 800 mkb-ondernemers die onderzoeksbureau Panteia in het kader van de Week van de Ondernemer heeft uitgevoerd in opdracht van MKB-Nederland.

"We verwachten eigenlijk dat dit percentage inmiddels fors hoger ligt", zegt directeur Leendert-Jan Visser van de ondernemersorganisatie. De peiling is namelijk voor de grote verstoringen van de websites voor internetbankieren van de afgelopen dagen gehouden.

Een grote meerderheid van de ondernemers is het afgelopen jaar met een of meerdere vormen van cybercrime in aanraking geweest.

De helft heeft te maken gehad met fishing, waarbij gepoogd wordt de ondernemer te lokken naar een valse (bank)website. Een derde van de ondernemers heeft te maken gehad met voorschotfraude. Bij acht procent van de ondernemers zijn persoonlijke gegevens gehackt. 

Veiligheid

Ruim een derde van de ondervraagde mkb-ondernemers heeft geen enkele maatregel genomen om cybercrime te voorkomen; 65 procent heeft dat wel gedaan. Bijna een kwart denkt slecht tegen digitale criminaliteit te zijn beveiligd.

Een minderheid van 40 procent van de ondernemers meent wel goed te zijn beveiligd en maakt zich geen zorgen om slachtoffer te worden van internetcriminelen. Ruim 60 procent is daarover juist wel bezorgd.

MKB-Nederland gaat momenteel na op welke wijze zij ondernemers kan gaan ondersteunen bij de beveiliging van hun computersystemen. Van de overheid verwacht de organisatie dat meer wordt geïnvesteerd in capaciteit, kennis en kunde om internetcriminelen op te sporen en aan te pakken.

Lees meer over:
Tip de redactie