Online freelancersplatform Elance merkt dat er meer vraag is naar virtuele assistenten.

Uit gegevens van het bedrijf blijkt dat Nederlandse ondernemers vorig jaar 50 procent meer aan virtuele assistenten hebben uitgegeven dan een jaar eerder. 

Het aantal administratieve taken dat via Elance werd uitbesteed, steeg in het afgelopen jaar met 69 procent. En het aantal ingehuurde freelancers die dit werk doen, nam ten opzichte van 2011 toe met 110 procent.

Virtuele assistenten doen taken die meestal door een secretaresse of persoonlijke assistent worden gedaan. Het gaat dan bijvoorbeeld om afspraken maken en het beheren van e-mails of de agenda. 

Ook het invoeren van data, aanvullend onderzoek doen en transcriberen zijn taken die nu vaker worden uitbesteed. 

India populair 

Nederlandse bedrijven hebben via Elance het vaakst assistenten uit India ingehuurd. Ook assistenten uit de VS, het Verenigd Koninkrijk, Pakistan en de Filipijnen zijn populair. 

Het platform denkt dat Amerikaanse en Britse assistenten aantrekkelijk zijn, omdat de taalbarrière en cultuurverschillen klein zijn. 

Kleine ondernemers

Vooral zzp'ers en kleine bedrijven zouden graag gebruik maken van de assistent op afstand. 

“Dit komt met name omdat je een virtuele assistent kunt inzetten voor de administratieve taken die je op dat moment nodig hebt. Dat is een uitkomst voor kleine bedrijven die wel regelmatig administratieve werkzaamheden hebben, maar nog niet genoeg werk hebben om daar een secretaresse voor in vaste dienst te nemen”, laat een voorzitter van Elance weten. 

Het bedrijf beschikt over gegevens van 500.000 bedrijven en 2 miljoen freelancers in ruim 170 landen.