Rechter wil geen ontslag voor payroller

Een payrollonderneming mag het contract van een payroller bij de gemeente Enschede niet zomaar opzeggen, als de gemeente wil reorganiseren.

Dat heeft de kantonrechter in Enschede geoordeeld. De payroller die werk verrichtte voor de gemeente, is feitelijk in dienst van die gemeente. 

Payrolling ligt onder vuur, omdat werknemers minder rechten hebben dan werknemers die gewoon in dienst zijn.

Volgens de rechter stond de werknemer weliswaar niet op de loonlijst van Enschede, maar was de gemeente toch duidelijk de werkgever.

Zo maakte de werknemer met de gemeente onder meer afspraken over vakantiedagen en te volgen opleidingen.

Voor het oordeel van de rechter in Enschede definitief wordt, mogen de partijen nog reageren.

Vakbond tevreden

De uitspraak kan gevolgen hebben voor werknemers die aan de slag zijn via een payroll-constructie. Zij kunnen binnenkort wellicht niet meer zo makkelijk ontslagen worden.

Vakbond FNV Bondgenoten is tevreden met de uitkomst van de zaak.  ''Voor ons is dit een mooie uitspraak'', zegt Marieke Kristen, juridisch adviseur bij de vakbond.  

''De rechter heeft door de geldstromen en schijnconstructie heengekeken. De feitelijke werkgever is niet de payroll-organisatie die de loonadministratie doet; het is het bedrijf waar de payrollers daadwerkelijk aan de slag zijn.''

Kristen rekent er wel op dat de zaak nog tot aan de Hoge Raad zal worden uitgeprocedeerd. ''Hierover is waarschijnlijk het laatste woord nog niet gezegd.''

Meer payrollers naar de rechter

"Als dit door een hogere rechter bevestigd wordt, dan zullen veel meer payrollers naar de rechter stappen en zaken winnen", stelt ook arbeidseconoom Ronald Dekker van Tilburg University.

Maar hij benadrukt dat dit niet hoeft te betekenen dat bedrijven hun payrollers straks allemaal weer in vaste dienst gaan nemen. Het is ook goed mogelijk dat werkgevers dan voor nog flexibelere arbeidskrachten zullen kiezen, bijvoorbeeld zzp'ers.

Niet altijd vergelijkbaar

Nederland telt ongeveer 150.000 payrollers. Volgens Dekker is hun situatie ook niet altijd vergelijkbaar met die van de payrollers bij de gemeente Enschede. 

Bij een overheidsdienst als een gemeente kan je je afvragen of een payroll-constructie wel nodig is, maar voor koks die in verschillende restaurants in een bepaald gebied werken kan het een hele handige constructie zijn, legt de econoom uit.

VPO

Ook de brancheorganisatie van payrollorganisaties VPO is het eens met het oordeel van de rechter. VPO spreekt in een schriftelijke verklaring van 'doe-het-zelvers' en zegt dat de gemeente en SDWE geen professionele payrollconstructie hebben gebruikt.

Ook laakt VPO het gebrek aan transparantie. Voor de werknemer was niet duidelijk dat het om een payrollcontract ging. ''Terecht dat de rechter deze praktijk veroordeelt'', aldus de brancheorganisatie in een reactie.

In het sociaal overleg tussen vakbonden en werkgevers staan onder meer de rechten van flexwerkers, onder wie payrollers, op de agenda. Payrolling is onder meer bedoeld om kleine werkgevers administratief te ontlasten.

Lees meer over:

Flexkantoren

Flexkantoren
Lees deze tips voordat je overgaat op een flexibel kantoor 

DBA

DBA
Dit moeten zzp'ers weten over de vervanger van de VAR.

NUwerk

Tip de redactie