Noord-Brabant koploper innovatie

Nederlandse provincies laten op innovatievlak flinke verschillen zien, stellen onderzoekers van ING dinsdag. Noord-Brabant is volgens de bank koploper.

Het grote innovatiebudget van industriële bedrijven jaagt de vernieuwing in de zuidelijke provincies aan, stellen de ING-economen in een kwartaalbericht.

Zo zijn in het gebied rond Eindhoven vier van de tien grootste Nederlandse investeerders in onderzoek en ontwikkeling gevestigd: Philips, ASML, NXP en DAF Trucks.

"De innovatieuitgaven van het bedrijfsleven zijn hier veel hoger dan gemiddeld in verhouding tot de omvang van de regionale economie", aldus de regio-economen.

"Dit neemt ook het aanverwante bedrijfsleven op sleeptouw en vertaalt zich in een landelijke koppositie voor de regio." Ook vertalen de uitgaven aan innovatie zich in Noord-Brabant in een hogere arbeidsproductiviteit, wat volgens de onderzoekers aangeeft dat de inspanningen zich ook echt uitbetalen in groei.

Utrecht

De provincie Utrecht is tweede op de innovatieranglijst en kende na Drenthe en Noord-Brabant de sterkste groei (+7,5 procent) in arbeidsproductiviteit tussen 2008 en 2012. Die stijging lijkt met name terug te voeren op succesvolle innovaties op het gebied van bedrijfsprocessen.

Ondanks een aantal innovatieve centra als Leiden, het Westland en Delft, bungelt Zuid-Holland volgens de bank onderaan op de innovatieladder. Dat ligt volgens de onderzoekers vooral aan het lage aandeel innovatieve bedrijven in de provincie.

ING schat dat in Nederland als geheel 9 procent van de omzet uit nieuwe of vernieuwde producten komt. De technologische sector is daarbij de belangrijkste aanjager, terwijl de transport- en logistieksector en de bouw het meest achterblijven qua innovaties.

Zie ook: de Week van de Ondernemer

Lees meer over:

Flexkantoren

Flexkantoren
Lees deze tips voordat je overgaat op een flexibel kantoor 

DBA

DBA
Dit moeten zzp'ers weten over de vervanger van de VAR.

NUwerk

Tip de redactie