Middelgrote bedrijven die de recessie goed doorstaan, kunnen bij banken onder gunstige voorwaarden geld lenen. Dat meldt het FD woensdag.

Bankiers en adviseurs zeggen tegen de krant dat 'recessiebestendige' bedrijven leningen krijgen die 'soms net zo gunstig zijn als in de jaren voor de crisis'.

Het gaat dan om bedrijven die stabiele inkomsten en een stevige balans hebben. Banken vragen deze bedrijven niet alleen een relatief lage rente, ook laten ze beperkende leningvoorwaarden soms vallen.

Alles uit de kast

"Als het om een aantrekkelijke klant gaat, halen banken alles uit de kast. Banken vertonen kuddegedrag in hun jacht op dit soort klanten", laat Jeroen Willems, directeur bij financieel adviesbureau ICC weten.

Volgens de krant is niet bekend hoeveel bedrijven onder deze gunstige voorwaarden geld kunnen lenen. Maar regelmatig komen er nieuwe gevallen in de publiciteit. 

Andere midden- en kleinbedrijven komen juist moeilijker aan geld, omdat banken die ondernemingen wel strenger behandelen. In een onlangs gepubliceerd jaarverslag schreef De Nederlandsche Bank (DNB) dat de kredietvoorwaarden voor het mkb sinds het begin van de crisis alleen maar zijn aangescherpt.

Kieskeurigheid 

Volgens de bankiers en adviseurs is de kieskeurigheid van banken een vooruitgang. In de jaren voor de crisis kon namelijk bijna elk bedrijf makkelijk geld lenen. Maar Rob Oudman, een directeur bij de zakenbank Leonardo & Co zegt dat banken hierin kunnen doorschieten.

"Het risico bestaat dat kredietrisico niet de juiste prijs krijgt. Je ziet situaties waarvan je je afvraagt of het bedrijfseconomisch is vol te houden", zegt Oudman.