Twintig procent van de Nederlandse bedrijven heeft geen veiligheidsbeleid. Dat zegt beveiligingsbedrijf Securitas op basis van een onderzoek.

Veel bedrijven treffen bewust geen maatregelen op het gebied van veiligheid. “Ze vinden het niet nodig ”, aldus Securitas. Sommige bedrijven zeggen nog “bezig” te zijn met een dergelijk beleid.

“Van de organisaties die wel een beleid hebben, toetst een kwart dit zelden of nooit aan veranderende wetgeving of dreigingen van buitenaf.”

De cijfers van de zogenoemde Nationale Veiligheidsbarometer, een onderzoek onder 800 bedrijven, hebben vooral betrekking op het MKB. 34 procent van de ondernemers geeft te kennen geen veiligheidsbeleid te hebben. In het grootbedrijf (250+ werknemers) is dat 6 procent.

Risico's

“Werkgevers realiseren zich onvoldoende dat ze werknemers op de hoogte moeten stellen van veiligheidsrisico’s op de werkvloer”, aldus het beveiligingsbedrijf.

Zo zouden ze een veiligheidsprotocol kunnen invoeren. Hierin staat hoe en aan wie onveilige situaties kunnen worden gemeld. Bedrijven kunnen bovendien zelf bepaalde risico’s analyseren, maar doen dat volgens Securitas te weinig.

Stem hier op de poll