Meerdere bedrijfspanden en woningen zijn dinsdag in Noord-Brabant, Gelderland en België doorzocht in een onderzoek naar fiscale fraude met voornamelijk varkensvlees.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) heeft een vleeshandelaar aan de fraude mogelijk tonnen verdiend. Met behulp van vals opgemaakte facturen zou de verdachte veel winst hebben gemaakt. Hij leverde het vlees vooral aan Chinese restaurants.

Samen met nog vijf verdachten wordt de handelaar verdacht van deelname aan een criminele organisatie, witwassen en valsheid in geschrifte. De zaak staat volgens een woordvoerster van het functioneel parket van het OM los van alle tumult en onderzoeken rondom paardenvlees.

Geen aanhoudingen

Er zijn geen aanhoudingen verricht. De Belastingdienst neemt de tientallen restaurants en andere klanten van de handelaar onder de loep om te kijken of zij hebben gefraudeerd met btw en winstbelasting.

De doorzoekingen werden gedaan door de Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA-IOD) en vonden ook plaats in transportbusjes. Er is ook beslag gelegd op vastgoed van de verdachten.

Het OM vermoedt dat de verdachten meer vlees leverden aan afnemers dan op de facturen stond vermeld. Via ondernemingen in België en Luxemburg werd het geld witgewassen. De staat zou daardoor tonnen aan belastinginkomsten hebben misgelopen.

Keihard

Hoogleraar economie van consumenten en huishoudens Gerrit Antonides zei dinsdag dat sjoemelende leveranciers van voedsel keihard aangepakt moeten worden.

''Consumenten moeten erop kunnen vertrouwen dat bedrijven die rommelen met hun koopwaar daar niet zomaar mee wegkomen. Alleen zo kan het consumentenvertrouwen in stand gehouden worden.'' Dat zegt

Incidenten

Hij reageert hiermee op het gedoe van de laatste tijd rond paardenvlees dat verkocht wordt als rundvlees en biologische eieren die helemaal niet biologisch blijken te zijn.

''Het zijn incidenten en ik denk ook dat de meeste consumenten dat zo zien, maar elke keer dat zoiets zich voordoet, daalt het vertrouwen toch een beetje. In de supermarkt, de leveranciers en het systeem.''

Doorlopende voedselcontrole

Antonides pleit voor een systeem met doorlopende voedselcontrole. ''Net als in de financiële sector.'' Momenteel wordt voedsel alleen steekproefsgewijs gecontroleerd.

''Het beste wat een bedrijf in opspraak kan doen, is meteen actie ondernemen. Zoals Ikea, die hebben meteen alle balletjes uit de schappen gehaald toen bleek dat daar ook paardenvlees in zat'', zegt Antonides.