AMSTERDAM - Restaurant Blauw heeft een van de succesvolste crowdfundingprojecten voor mkb-bedrijven in Nederland afgerond. In 47 uur werd 250.000 euro opgehaald bij 144 investeerders.

Een record, denkt Martijn van Schelven, mede-eigenaar van Geldvoorelkaar.nl. Een rondgang langs de sector leert dat er weinig projecten groter waren.

WakaWaka Power, bedenker van een oplader en led-lamp op zonne-energie, heeft eerder 213.000 euro opgehaald. Grootste project blijft nog altijd de 7 miljoen euro die De Windcentrale heeft verzameld met het verkopen van winddelen.

Blauw gaat het geld gebruiken om een nieuw restaurant te bouwen in Rotterdam. Het bedrijf heeft al vestigingen in Amsterdam, Utrecht en Den Haag. Eerder werd het restaurant in Den Haag ook met crowdfunding gefinancierd.

Lening

De restaurantketen krijgt het bedrag in de vorm van een annuitaire lening met een rente van 9,5 procent. Geldvoorelkaar int de rente en de aflossing op de lening en verdeelt die onder de investeerders. Beleggers krijgen ook het recht om met 15 tot 25 procent korting bij het restaurant te eten.

Op de site van Van Schelven heeft Blauw het bedrag opgehaald. “Over de afgelopen vier à vijf maanden haalde een gemiddeld mkb-bedrijf ongeveer 50.000 euro op.”

Financieren

Van Schelven verklaart het succes door het gemak waarmee mensen het project kunnen begrijpen. “Mensen investeren graag in dingen die ze snappen. En men weet ook dat horeca moeilijk te financieren is via de bank.”

Volgens Van Schelven neemt de animo vanuit investeerders toe voor crowdfunding. “We maken stappen. In het verleden zag je dat veel niche-bedrijven vooral kleine opdragen ophaalden, maar we hebben steeds meer grote projecten."