DEN HAAG - Oud-staatssecretaris van Sociale Zaken Paul de Krom (VVD) gaat helpen bij de totstandkoming en uitvoering van het Techniekpact.

Dat heeft het kabinet donderdag bekendgemaakt.

Het Techniekpact moet de samenwerking tussen het onderwijs en het bedrijfsleven bevorderen, de kwaliteit van het techniekonderwijs verbeteren en meer jongeren interesseren voor techniek.

Te weinig jongeren kiezen voor een technische opleiding. Tegelijk gaat de komende jaren een groot aantal technici met pensioen. Hierdoor ontstaat tot 2016 een tekort van 170.00 technici, verdeeld over alle opleidingsniveaus.

Het kabinet wil deze schaarste aan technisch personeel aanpakken, samen met sociale partners en het onderwijs. De Krom zal daarbij een voortrekkersol vervullen.

Het kabinet wil dit voorjaar het Techniekpact afsluiten met de betrokken partijen.

Branche

De brancheorganisatie voor de technologische industrie FME hamert al tijden op het belang van goed techniekonderwijs aan jonge kinderen.

"Over een paar jaar al is het tekort aan technici opgelopen tot 170.000. Dat vormt een grote bedreiging voor het voortbestaan van de maakindustrie in ons land en daarmee voor welvaart en welzijn. Want het is de maakindustrie waar het geld moet worden verdiend", zo zei FME-voorzitter Ineke Dezentjé eind vorig jaar nog bij NUzakelijk.