AMSTERDAM - Nog steeds niet alle Nederlandse midden- en kleinbedrijven zijn begonnen aan de voorbereidingen op de overstap naar IBAN, het nieuwe, langere internationale bankrekeningnummer.

Zo'n 15 procent van de mkb'ers is nog niet gestart met het aanpassen van hun administratie, systemen of software, meldde De Nederlandsche Bank dinsdag.

Vooral middelgrote bedrijven moeten zich niet verkijken op de tijd die nog resteert tot de deadline, waarschuwt de centrale bank. ''Het is belangrijk dat bedrijven niet langer wachten. We moeten filevorming aan het einde van dit jaar voorkomen'', aldus Bernard Juffermans, programmamanager bij DNB.

Nederland gaat op 1 februari 2014 helemaal over op het Europese betalingssysteem SEPA. Daarmee moet in het hele eurogebied op dezelfde manier kunnen worden betaald. Door de invoering van SEPA (Single Euro Payments Area) vervallen de vertrouwde Nederlandse rekeningnummers en worden ze vervangen door hun Europese tegenhanger IBAN.

Concrete acties

Afgelopen zomer meldde DNB nog dat ruim een derde van het midden- en kleinbedrijf nog geen idee had welke acties nodig waren voor de overstap, 60 procent had toen nog geen concrete actie ondernomen.

Elke Nederlandse rekeninghouder heeft al een IBAN, die bestaat uit 18 cijfers en letters. De IBAN is een combinatie van het huidige rekeningnummer, een landencode, een controlegetal en 4 letters om de bank aan te duiden, aangevuld met één of een paar nullen. IBAN is de afkorting voor International Bank Account Number.