AMSTERDAM - Koningin Beatrix is als ambassadeur van ondernemend Nederland in het buitenland van grote waarde geweest voor het bedrijfsleven.

Dit zeggen ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland in een reactie op de aankondiging van de vorstin dat ze gaat aftreden.

"De ondernemers van Nederland bedanken koningin Beatrix voor wat zij tijdens haar regeerperiode heeft betekend voor ons land en voor het Nederlandse bedrijfsleven in het bijzonder."

Beide organisaties gaan er vanuit dat het nieuwe koningspaar deze rol zal blijven voortzetten. "Ook zij hebben de laatste jaren al een grote rol gespeeld bij het versterken van onze economische missies."

Miljarden

Uit een schatting van Harry van Dalen, professor economie aan de universiteit van Tilburg, zou blijken dat de koningin het Nederland bedrijfsleven miljarden oplevert.

Onlangs gingen dertig grote bedrijven mee op staatsbezoek naar Singapore. Volgens minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse handel kweekt de vorstin goodwill door haar aanwezigheid.