Mkb ziet verkopen verder dalen in 2013

AMSTERDAM - Het mkb zal in het komende jaar wederom rekening moeten houden met een dalende verkopen en winst. Bijna 60.000 mensen komen naar verwachting bovendien op straat te staan.

Onderzoekbureau Panteia/EIM verwacht negatieve groeicijfers ondanks een licht opkrabbelende economie.

De afzet zal volgens het bureau afnemen met 0,75 procent onder druk van de dalende consumptie in Nederland.  Er is minder vraag vanuit de overheid en zowel de investeringen als de bouwproductie nemen af.

Groei

De Nederlandse economie groeit naar verwachting wel, doordat er iets meer zal worden geëxporteerd. Volgens Panteia/EIM profiteert het grootbedrijf hier echter voornamelijk van.

Het mkb zal rekening moeten houden met een winstdaling van 4 procent, mede door de afzetdaling en de hoge grondstofprijzen. Die bijkomende kosten, waaronder de hogere btw, kunnen volgens het bureau niet geheel op de klant verhaald worden. 

Personeel

Als gevolg daarvan zal er waarschijnlijk ook moeten worden bezuinigd op het personeel. Met een verdere krimp in 2013 zal de werkgelegenheid in 2013 met 1,5 procent afnemen. Bijna 60.000 mensen zullen daarmee naar verwachting op straat komen te staan.

In 2012 verloren al 25.000 medewerkers hun baan in het mkb. ,,Onzekerheid over de toekomst en dalende winstmarges zullen bedrijven ertoe brengen om te besparen op personeelskosten. De verwachting dat de markt langduriger weinig groei zal laten zien, maakt dat bedrijven minder hun best zullen doen om personeel vast te houden'', stelt het onderzoeksbureau.

Volgens Panteia/EIM krijgen alle mkb sectoren te maken met afnemende groei, maar de detailhandel, horeca, zakelijke dienstverlening en bouw worden het hardst getroffen.

Lees meer over:
mkb
Tip de redactie