Na de eerste rit op Sicilië van dinsdag rijden de renners vandaag een relatief korte rit van Agrigento naar Santa Ninfa op het Italiaanse eiland. Rohan Dennis verdedigt zijn roze trui in deze vijfde etappe van de Giro d'Italia. Volg alles in ons liveblog.

  • Veel heuvels in vijfde rit
  • Verwachte finishtijd is 17.40u
  • Dennis rijdt in roze trui
Giro d'Italia · donderdag 1 november om 10:15
Tourwinnaar Geraint Thomas reed in 2017 voor het klassement in de Giro, maar moest door een valpartij opgeven. "Het voelt een beetje als onafgemaakt werk", zegt Thomas. "De Giro is een erg aantrekkelijke koers."
Giro d'Italia · donderdag 1 november om 10:11
Froome en Thomas twijfelen over deelname Giro
Het is nog onduidelijk welke renner van Team Sky volgend jaar als kopman naar de Giro d'Italia gaat. "Ik weet het nog niet. Het is een beslissing die we met het team moeten nemen", zegt Froome. "In december komen we met zijn allen bijeen en beslissen we wie waar rijdt. Als ik er niet ben om mijn titel te verdedigen, dan weet ik zeker dat een van mijn teamgenoten voor de winst gaat rijden."
Giro d'Italia · woensdag 31 oktober om 19:31
Giro d'Italia · woensdag 31 oktober om 18:24
Froome twijfelt nog over Giro
Chris Froome weet nog niet of hij volgend jaar zijn titel in de Ronde van Italië gaat verdedigen. "Daar hebben we nog geen besluit over genomen", zegt de Britse wielrenner. Froome was vandaag van de partij toen het rittenschema van de Giro voor volgend jaar werd gepresenteerd. De komende Ronde van Italië telt maar liefst drie tijdritten. Dat lijkt in het voordeel van Tom Dumoulin, die dit jaar achter Froome als tweede eindigde in Italië.
Giro d'Italia · woensdag 31 oktober om 17:23
Het parcours van de Giro lijkt op het lijf geschreven te zijn voor Tom Dumoulin. Na de Tour van vorig jaar zei hij dat hij zich in 2019 "zo goed als zeker" alleen op de Ronde van Frankrijk zou richten. "De tijd tussen de Giro en Tour is dan naar mijn mening te kort, slechts 3,5 week. Dat maakt het volgens mij onmogelijk de dubbel te doen. Dit jaar en vorig jaar was de Giro het hoofddoel, maar het ligt voor de hand dat ik volgend jaar alles op het klassement in de Tour zet. Ik vind mezelf nog te jong om elk jaar twee grote rondes te rijden."
Giro d'Italia · woensdag 31 oktober om 17:21
Giro d'Italia · woensdag 31 oktober om 17:15
Giro d'Italia 2019 telt drie tijdritten en minder bergetappes
In totaal staan er drie tijdritten in de Giro op het programma. Het klimwerk moet vooral in de laatste anderhalve week worden verricht, al staan er relatief weinig bergetappes op het programma. Volgens het officiële programma kent de Giro zeven bergetappes, waarvan twee tijdritten zijn.
Giro d'Italia · woensdag 31 oktober om 17:08
Giro d'Italia · woensdag 31 oktober om 16:43
Giro d'Italia · donderdag 18 oktober om 23:06
'Giro 2019 kent loodzware slotweek'
Het peloton krijgt volgend jaar een loodzware slotweek voor de kiezen in de Giro d'Italia. Volgens de Italiaanse krant La Stampa moeten de renners onder meer de Mortirolo en de Passo di Gavia bedwingen en verblijft het ook de rest van de week in de Dolomieten. Tevens zouden er drie tijdritten op het programma staan, waarvan één op de slotdag in Verona.
Giro d'Italia · donderdag 18 oktober om 11:27
'Giro 2019 bevat drie tijdritten'
Het officiële parcours van de Giro d'Italia in 2019 moet nog bekendgemaakt worden, maar de doorgaans goed ingevoerde Italiaanse krant La Stampa heeft de hand weten te leggen op enkele details. Zo zou de 102e editie van de Ronde van Italië starten met een individuele tijdrit van 8,2 km. Ook in de negende etappe moeten de renners tegen de klok gaan rijden, over een heuvelachtig parcours van bijna 35 km. De slotetappe zou een tijdrit van 15 kilometer naar het Romeinse amfitheater in Verona zijn. Naast de nodige kilometers tegen de klok staan ook onder meer de gevreesde Mortirolo op het programma.
Giro d'Italia · vrijdag 1 juni om 10:45
Dumoulin stelde voor slotrit Giro te neutraliseren 
Tom Dumoulin deed afgelopen zondag aan het begin van de laatste etappe van de Giro d'Italia zelf het voorstel aan rivaal Chris Froome om de rit door Rome te laten neutraliseren. "Ik ben op een gegeven moment naar Froome gegaan om die neutralisatie voor te stellen", zei Dumoulin donderdagavond bij L1. "Ik vond het parcours van de laatste rit veel te gevaarlijk. En ik had sowieso niet willen winnen door een valpartij."
Giro d'Italia · maandag 28 mei om 09:06
Giro d'Italia · zondag 27 mei om 22:43
Froome en Dumoulin stijgen
Chris Froome is met een reuzensprong de top van het klassement van de UCI WorldTour binnengekomen. De Giro-winnaar stijgt dankzij de eindzege in Italië 271 plaatsen naar de zevende positie. Tom Dumoulin, die de Ronde van Italië als tweede voltooide, stijgt eveneens fors en staat 135 plaatsen hoger, op de dertiende positie.
Giro d'Italia · zondag 27 mei om 20:57
Eén-na-snelste Giro ooit
Volgens veel renners was de Giro één van de zwaarste rondes die ze ooit hebben meegemaakt. De gemiddelde snelheid bewijst dat ook wel. Met 40.11 km/h moet het alleen de editie van 2009 (40.16 km/h, met Denis Menchov als winnaar) voor zich houden.
Giro d'Italia · zondag 27 mei om 20:34
Giro d'Italia · zondag 27 mei om 20:24
Dit beeld kenmerkt deze Giro. Froome op de hoogste trede met een lachende Dumoulin op de tweede plaats. De Nederlander zei na de slotetappe dat hij heel blij is met dit plekje op het podium.
Giro d'Italia · zondag 27 mei om 20:10
Giro d'Italia · zondag 27 mei om 20:07
Froome gaat op de foto met zijn kersverse aanwinst. De trofee die hoort bij de winnaar van de Giro.
Giro d'Italia · zondag 27 mei om 19:54
Giro d'Italia · zondag 27 mei om 19:39
Alles of niets voor Van Poppel
Danny van Poppel was favoriet voor de ritzege, maar hij gooide zijn eigen glazen in door voor de aanval te kiezen. Een bewuste keuze. "Ik voelde me zo goed, dus ik wilde het proberen. We kregen een gat en met Martin hadden we de perfecte motor. Ik vind het aanvallen mooi, dus ik ging er gewoon voor."
Giro d'Italia · zondag 27 mei om 19:36
Deze renners hebben zowel de Tour, de Vuelta als de Giro gewonnen.

🇧🇪 Eddy Merckx
🇫🇷 Bernard Hinault
🇫🇷 Jacques Anquetil
🇮🇹 Felice Gimondi
🇮🇹 Vincenzo Nibali
🇪🇸 Alberto Contador
🇬🇧 Chris Froome
Giro d'Italia · zondag 27 mei om 19:34
Dumoulin blij met tweede plek
Tom Dumoulin is, ondanks zijn tweede plek, blij met zijn eindklassering in deze Giro. "Ik ben enorm blij met de tweede plaats. Ik kan ze niet allemaal winnen hè. Froome heeft iets bijzonders gedaan, dus mijn felicitaties zijn voor hem."
Giro d'Italia · zondag 27 mei om 19:29
Froome noemt zege 'ongelofelijk'
Chris Froome kan zijn zege in de Giro niet geloven: "Dit is zo geweldig. Ik heb hier jaren over gedroomd. Met relatie met deze ronde was niet goed, want het is zo anders dan de Tour of de Vuelta. Dat ik hem nu heb gewonnen is ongelofelijk."
Giro d'Italia · zondag 27 mei om 19:22
Giro d'Italia · zondag 27 mei om 19:21
Een speciale vermelding is er voor Sam Oomen. De jongeling heeft een hele sterke Giro gereden en eindigt als negende in het algemeen klassement.
Giro d'Italia · zondag 27 mei om 19:18
Dumoulin eindigt als tweede
Voor Tom Dumoulin eindigt deze Giro d'Italia op de tweede plaats. Na zijn zege van vorig jaar heeft hij lang gestreden om de zege, maar Froome bleek in de negentiende etappe oppermachtig.
Giro d'Italia · zondag 27 mei om 19:15
Door de zege schaart Froome zich in een rijtje met Bernard Hinault en Eddy Merckx. Ook zij wisten drie rondes op rij te winnen.
Giro d'Italia · zondag 27 mei om 19:13
Froome wint officieel Giro
Daar is Chris Froome! Hij is over de streep en wint de 101e editie van de Giro d'Italia. Na de Tour en de Vuelta is het zijn derde grote ronde op rij die hij winnend afsluit.
Giro d'Italia · zondag 27 mei om 19:11
Het is nog heel even geduld hebben, maar de groep van Froome komt er bijna aan. Ze doen het rustig aan, nadat de koers geneutraliseerd is.
Giro d'Italia · zondag 27 mei om 19:02
Het is nu wachten op Froome, want hij is nog niet over de streep gekomen. De verwachting is dat hij, samen met Dumoulin, over vijf minuten binnen zal komen.
Giro d'Italia · zondag 27 mei om 19:01
Giro d'Italia · zondag 27 mei om 19:00
Giro d'Italia · zondag 27 mei om 18:58
Sam Bennett wint de slotetappe! De Ier verslaat Viviani met een hele kleine voorsprong.
Giro d'Italia · zondag 27 mei om 18:57
Nog 0,5 km - Viviani gaat de sprint aan! Wordt het zege nummer vijf voor de Italiaan?
Giro d'Italia · zondag 27 mei om 18:57
Nog 1 km - Viviani rijdt in vierde positie. Bennett in zijn wiel. Wie gaat er winnen?
Giro d'Italia · zondag 27 mei om 18:56
Nog 2 km - De snelheid gaat flink omhoog na het inrekenen van de groep. Het gaat een massasprint worden op deze manier.
Giro d'Italia · zondag 27 mei om 18:53
Nog 4 km - Van Poppel en de rest worden ingerekend door het peloton. Het is de vraag of de Nederlander het toch nog kan proberen in de massasprint. De ploeg van Sam Bennett bepaalt het tempo in het peloton.
Giro d'Italia · zondag 27 mei om 18:51
Giro d'Italia · zondag 27 mei om 18:50
Nog 7 km - Sénéchal, Martin, Mullen, Cattaneo en Van Poppel zijn de mannen die tien seconden voorsprong hebben op het peloton.
Giro d'Italia · zondag 27 mei om 18:49
Nog 9 km - Danny van Poppel gaat in de aanval. De Nederlandse sprinter, één van de favorieten voor de zege, heeft blijkbaar geen vertrouwen in een sprint en gaat in de aanval. Hij krijgt onder anderen Tony Martin met zich mee.
Giro d'Italia · zondag 27 mei om 18:45
Nog 11 km - De dappere vluchters zijn ingerekend, waardoor het peloton weer compleet is. Althans, op de klassementsrenners na. De ploeg van Viviani rijdt op kop.
Giro d'Italia · zondag 27 mei om 18:43
Nog 14 km - We lijken af te stevenen op een massasprint. Juul-Jensen en Kuznetsov krijgen de bel voor de laatste ronde, maar het peloton volgt op vijf seconden. Het is een kwestie van tijd voordat die twee worden ingerekend.
Giro d'Italia · zondag 27 mei om 18:40
Nog 15 km - Het zal een koers zijn die we niet snel gaan vergeten. Froome rijdt, samen met Dumoulin, op bijna negen minuten van het peloton. Als de winnaar bekend is, dan zullen we dus nog even moeten wachten op de drager van de roze trui.
Giro d'Italia · zondag 27 mei om 18:32
Nog 25 km - Het tempo in deze Giro-etappe ligt laag. Rozetruidrager Froome rijdt inmiddels op zeven minuten achterstand, maar omdat de tijden van de koers al een tijd geleden zijn geneutraliseerd, maakt dat niets meer uit.
Giro d'Italia · zondag 27 mei om 18:19
Nog 31 km - De twee renners rijden nog altijd voor het peloton. Het gat is iets meer dan twintig seconden.
Giro d'Italia · zondag 27 mei om 18:13
Nog 35 km - Goed nieuws voor Thibaut Pinot. De Fransman is ontslagen uit het ziekenhuis, nadat hij gisteren de koers noodgedwongen moest verlaten. Zijn ploeg laat weten dat hij problemen had met zijn longen.
Giro d'Italia · zondag 27 mei om 18:06
Nog 40 km - Christopher Juul-Jensen en Vuacheslav Kuznetsov gaan vanuit de kopgroep alleen op avontuur. De rest van de groep laat zich inrekenen door het kalme peloton.