Michel Mulder heeft de Duidelijketaalprijs 2014 gewonnen. Hij was volgens het Taalcentrum-VU de taalvaardigste Nederlandse schaatser op de Olympische Winterspelen. 

Ireen Wüst en Sven Kramer completeren de top drie, zo maakte de organisatie vrijdag bekend. Wat Mulder vooral onderscheidt is dat hij de interviewer vaak meer informatie gaf.

Mulder deed het volgens de jury goed op alle onderzochte categorieën. Hij reageerde adequaat op vragen en sprak in mooie en duidelijke zinnen.

Bovendien maakte Mulder zijn punt vaak met de nodige humor, aldus het Taalcentrum, dat verbonden is aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

De jury vindt overigens dat de twaalf onderzochte schaatsers het bovengemiddeld goed deden. Opvallend is verder de opmars van het nieuwe sportcliché 'genieten'. "Na behaalde successen wordt er veel genoten, maar gek genoeg genieten sporters ook van een race die ze verliezen", zegt het taalinstituut.

Van Bommel

Het Taalcentrum neemt elk jaar het taalgebruik van een bepaalde groep mensen onder de loep. Vorig jaar koos de jury minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) als beste Engelssprekende bekende Nederlander.

In de jaren daarvoor waren onder anderen advocaat Wim Anker, presentatrice Anita Witzier en voetballer Mark van Bommel de winnaars.