Bouwmeester hekelt nieuwe competitieopzet (video)
Door Anne Joldersma
"Het geeft me niet een heel lekker gevoel om iemand zo naar achteren te varen. Ik heb het gevoel dat ik misbruik maak van dit systeem", liet de zilveren medaillewinnares van Londen weten.
In de laatste seriewedstrijd voor aanvang van de beslissende medal race in de Laser Radial-klasse was het voor de Nederlandse zaak om de Ierse Annalise Murphy te achterhalen op de ranglijst.
Omdat na alle series de punten in zijn geheel weggestreept worden en alleen de plek op de ranglijst telt, maakte het voor Bouwmeester (tweede na de series) verder niet uit hoe groot de achterstand op de Engelse leider Alison Young werd.
Bouwmeester slaagde in die opzet door Murphy het zeilen vrijwel onmogelijk te maken. "Eigenlijk heb ik haar gewoon de baan uitgevaren", aldus Bouwmeester.
"Het was succesvol, maar het geeft me wel een rotgevoel. Ik heb haar net even opgezocht en natuurlijk was ook zij teleurgesteld. Maar dit is voor ons allebei een hele goede les geweest." Murphy is nu de nummer drie in het klassement.
Enkel punt
Omdat de Friezin nu als tweede de medal race ingaat bedraagt haar achterstand op de Britse nummer één Young slechts een enkel punt. "Ik moet zaterdag in de medal race dus voor haar blijven om te winnen. Maar dit nieuwe puntensysteem benadeelt gewoon de goede zeilers", aldus Bouwmeester die in Medemblik tot nog toe in geen enkele heat als eerste over de streep kwam.
"In de medal race worden alle punten weggestreept, dus maakt het eigenlijk niet uit of je één of twee staat. Het kromme is: als ik hier deze week twaalf keer had gewonnen in de series, dan had ik er precies hetzelfde voorgestaan als nu."
Rot
De internationale zeilbond gebruikt het post-olympische jaar om nieuwe wedstrijdvormen, zoals bij de Delta Lloyd Regatta, te testen. In november moet er dan een nieuw wedstrijdformat liggen waarmee richting de Spelen van Rio de Janeiro in 2016 wordt gewerkt.
"Ik snap dat natuurlijk wel, dat er nieuwe dingen getest moeten worden. Maar ik zeg gewoon duidelijk: dit format is rot. Dat moet ik wel zeggen, want als niemand dat doet denken ze straks dat dit wel een goede formule is. Het gaat hier wel over mijn carrière en ik blijf erbij: de beste zeiler hoort gewoon te winnen."
Grotere context
Haar collega uit de Delta Lloyd Kernploeg Pieter-Jan Postma, die maar liefst zeven van de twaalf series wist te winnen de afgelopen week, gaat in de Finn-klasse wel als leider de medal race in. Ook hij sluit zich aan bij de lezing, alhoewel hij iets terughoudender is.
"Ik ben er zelf ook geen voorstander van", beschrijft hij de nieuwe competitieopzet in Medemblik. "Dit is een sport waarbij het gaat om de consistency, regelmaat. In principe telt de medal race nu voor 51 procent van het resultaat. Dat is toch gek als je bedenkt dat die wedstrijd een half uurtje duurt en we de afgelopen week twaalf keer één uur hebben geracet."
"Ik ben nu de leider, maar eigenlijk heb ik daar weinig voordeel van. Als de nummer twee morgen een goede dag heeft hoef ik maar één plekje te verliezen en dan maakt de rest van de week niet meer uit. Dit is niet wenselijk in het zeilen waar we te maken hebben met veel wisselende condities."
Postma maakt toch een flinke kanttekening. "Ondanks dat moeten we wel kijken naar de grotere context. In november moet er een nieuw wedstrijdformat liggen waar we drie jaar mee verder moeten. Daarom zoeken ze nu de extremen op om te kijken wat werkt en wat niet."
Postma staat op de eerste plaats in het klassement voor de Amerikaan Caleb Paine en de Brit Mark Andrews.
Bekijk een interview met Marit Bouwmeester: