De NOS heeft de uitzendrechten van het EK voetbal 2016 in Frankrijk gekocht. Alle 51 wedstrijden zijn rechtstreeks bij de publieke omroep te volgen.

Algemeen directeur Jan de Jong leidde namens de omroep de onderhandelingen. ''Het uitzenden van grote sportevenementen als het EK voetbal blijft topprioriteit voor de NOS en de publieke omroep. Heel Nederland kijkt, luistert en leeft mee tijdens zo’n groot evenement'', zegt hij in een persverklaring.

''De volgende uitdaging is het binnenhalen van de rechten van de eredivisie óf de Champions League. Beide kunnen we ons helaas niet meer veroorloven.''

De NOS zegt niet hoeveel geld er op tafel is gelegd. De Jong: ''Dat is geen kwestie van niet willen, maar we mogen het contractueel niet. Wat ik wel kan en wil zeggen, is dat de prijs die we nu hebben betaald in lijn ligt met die van voorgaande edities van het EK voetbal.''

Het is de eerste keer dat er 24 landen meedoen aan het EK. Daarom is het aantal wedstrijden opgeschroefd naar 51. Tussen 1996 en 2012 deden er zestien landen mee aan het toernooi.