LANDGRAAF - "Dit had ik echt niet durven dromen. Sterker nog, ik ben bang dat ik straks wakker wordt en het allemaal niet waar blijkt te zijn." Bart van Roosmalen werd zaterdag de eerste Nederlander ooit die het podium wist te halen bij het WK Crashed Ice.

Door Anne Joldersma

In het verleden kwam Van Roosmalen vaak ten val waarbij hij met regelmaat blessures op liep. Volgens hem ging alles dit weekeinde wel goed omdat hij vooral op mentaal vlak sterker is geworden.

"Bij de eerste wedstrijden dit seizoen in Niagara Falls en St. Paul had ik het mentaal heel zwaar. Maar hier voelde het vertrouwd, ook omdat ik hier zowel op de ski's als op schaatsen veel getraind heb. Het was voor het eerst dat ik mijn zenuwen helemaal onder controle had."

Van Roosmalen wil de eerste indoorbaan ter wereld nog altijd niet als één van zijn favoriete bestempelen.

Bekijk de video

Eerlijk

"Sterker nog, ik vond dit eerst echt een kutbaan. Ik wil er best eerlijk over zijn. Vooral voor de eerste bocht was ik in het begin bang. De eerste paar keer dat ik daar doorheen moest, deed ik het remmend."

"Maar op een gegeven moment heb ik dat allemaal los gelaten en gewoon gezegd: het kan me niets meer schelen. Sindsdien gaat het veel beter."

Twijfel

Door de vele blessures twijfelde Van Roosmalen zelfs aan zijn sport. "Ik had er echt bijna genoeg van door al die blessures die ik de hele tijd had. Ik heb af en toe zulke harde smakken gemaakt, dan ga je wel nadenken over wat er kan gebeuren."

"Maar dit geeft zo'n ongelooflijke boost. Dat maakt alles weer goed."