LONDEN - Bradley Wiggins is vrijdag geridderd door koningin Elizabeth. De Britse renner kreeg de onderscheiding omdat hij afgelopen zomer als eerste Brit de Tour de France op zijn naam schreef.

Daarnaast behaalde bij de Olympische Spelen in Londen de titel op de individuele tijdrit.

Ook Ben Ainslie, de meest succesvolle zeiler in de olympische geschiedenis, David Brailsford, de technisch directeur van de wielerbond en David Tanner, technisch directeur van de roeibond, werden geridderd. Samen met Wiggins mogen zij zich nu Sir noemen.

Wiggins was onder de indruk van zijn nieuwe titel. ''Ik had nooit gedacht dat ik ooit zou worden geridderd. Ik ben enorm vereerd, maar ook wat verdwaasd."

"Dit moet nog bezinken. Ik geloof alleen niet dat ik vaak Sir genoemd wel worden, misschien thuis door mijn vrouw en kinderen. Maar voor de rest blijf ik gewoon Bradley.''

Na de succesvolle Spelen voor de Britten waren er ook onderscheidingen voor onder anderen de atleten Jessica Ennis, Mo Farah, tennisser Andy Murray en oud-atleet Sebastian Coe, voorzitter van het organisatiecomité van de Spelen.