AMSTERDAM - De voorzitter van de Afrikaanse voetbalbond, Issa Hayatou, moet zich verantwoorden bij het internationaal sporttribunaal CAS.

De 66-jarige Kameroener liet onlangs een regel opstellen waarmee hij zijn concurrenten bij de komende presidentsverkiezingen buitenspel zet. De voetbalbond van Liberia vecht deze omstreden reglementswijziging nu aan bij het CAS.

Hayatou belegde in september een buitengewone vergadering op de Seychellen. Hij drukte er bij de Afrikaanse landen met succes een regel doorheen die alleen leden van het uitvoerend comité het recht geeft om zich kandidaat te stellen als president.

De Ivoriaan Jacques Anouma en de Zuid-Afrikaan Danny Jordaan, die het volgend jaar maart tegen Hayatou willen opnemen, voldoen niet aan die voorwaarde.

Blatter

Voor tegenwerking van FIFA-baas Sepp Blatter hoeft Hayatou, die al sinds 1987 de scepter zwaait bij de Afrikaanse voetbalbond CAF, in ieder geval niet bang te zijn.

Volgens de Zwitser, die de Kameroener in 2002 ruimschoots versloeg bij de presidentsverkiezingen van de FIFA, vertegenwoordigt de nieuwe regel de wil van de Afrikaanse landen.

Qatar

Hayatou is niet van onbesproken gedrag. Hij zou bij de toewijzing voor het WK van 2022 zijn stem voor veel geld aan Qatar hebben verkocht.

Ook zijn mogelijke tegenkandidaat Anouma is omstreden. Hij was in het vertreden een vertrouweling van Laurent Gbagbo, de voormalige president van Ivoorkust die bij het Internationaal Strafhof in Den Haag terechtstaat voor misdaden tegen de menselijkheid.